• home
 • video
 • pas verschenen

  Dedecker: "Van Snick zweet harder naast dan op de mat"

  Voor Charline Van Snick was het WK na 2 kampen afgelopen.

  Volgens Jean-Marie Dedecker moet Charline Van Snick met een bezem door het verleden om haar carrière weer op de rails te krijgen. "Ze maakt te veel ruzie", vindt de oud-bondscoach. In Dirk Van Tichelt ziet Dedecker dan weer een sterke trainer.

  "Had ze stabieler verwacht"

  "Charline heeft harder gezweet in ruzies met de federaties dan op de mat. Ik had verwacht dat ze wat stabieler zou zijn", opent Jean-Marie Dedecker in een gesprek met Sporza.

  "Ze worden allemaal sterk omringd, door een dokter, een diëtist, een kinesist en zelfs een zielenknijper. Ze moeten het alleen maar bewijzen op de mat."

  Vanmiddag verloor Van Snick op het WK in Boedapest van de nummer 3 van de wereld. Dedecker: "In de derde ronde van een wereldkampioenschap kom je geen postzegels meer tegen. Dan moet je het gaan bewijzen."

  "Tegenwoordig worden judoka's genoeg gepamperd, maar als ik dat zeg, begin ik weer op een oude zeur te gelijken."

  "Charline De Zeurfabriek"

  Jean-Marie Dedecker wil Charline Van Snick (27) nog niet afschrijven. "Ze heeft nog 5 jaar. In het vrouwenjudo kan je tot je 32e meedraaien", weet hij.

  "Het is wel 5 voor 12. Ze maakt te veel ruzie vind ik. Al sinds 2012 is het Charline De Zeurfabriek. Ze steekt te veel energie in details rond haar. Als atlete moet ze zich concentreren op haar werk op de mat."

  "In haar plaats zou ik me samen met haar coach afzonderen in sterke judolanden als Japan of Brazilië. Daar kan ze die morele rust van vroeger weer terugvinden. Dan stapt ze weer met de "eyes of the tiger" op de mat."

  "Charline moet met de bezem door het leven. Je leeft niet op het verleden."

  "Heb Dirk aangeraden om te stoppen"

  Woensdag komt Dirk Van Tichelt (33) in actie op het WK. "Ik had hem aangeraden om te stoppen na Rio. Hij heeft een fantastisch palmares bij mekaar gevochten", vindt Jean-Marie Dedecker.

  "Nu is hij vader geworden. Ik houd niet van atleten die zeuren over hun verstoorde nachtrust. Of dat nu in het zwemmen of in het judo is: topsport is bijna fascisme. Voor het grote doel moet je alles doen."

  "Ik vrees dat Dirk er niet alles meer voor over heeft. Dan wordt het moeilijk op een groot kampioenschap. Vorig jaar had hij afscheid kunnen nemen in schoonheid."

  "Hij is ook een klasbak als lesgever en trainer"

  Jean-Marie Dedecker ziet een toekomst als coach weggelegd voor Dirk Van Tichelt. "Het judo heeft een nieuw boegbeeld nodig als trainer", legt hij uit. "Ik heb Dirk aan het werk gezien als lesgever en als trainer. Ook op dat vlak is hij een klasbak."

  "Hij zou zijn energie in een nieuwe generatie moeten steken. We zijn toe aan de heropstanding van het judo."

  "Ik begrijp zijn honger wel", gaat Dedecker voort. "En Dirk kan altijd verrassen. In Rio gaven ze hem geen kans en daar klopte hij de beste van de wereld. Dirk is een vechter én hij beschikt over techniek. Een judoka met techniek kan altijd verrassen."

  "Mayweater is ook onklopbaar. Niet omdat hij een fysiek wonder is, maar omdat zijn techniek zo sterk is", besluit Dedecker.