• home
 • video
 • pas verschenen

  "30 procent van atleten op het WK 2011 had ooit doping gebruikt"

  Nochtans was maar 0,5 procent van de stalen positief.

  Minstens 30 procent van de atleten die deelnamen aan het WK 2011 in Zuid-Korea geeft toe ooit doping gebruikt te hebben. Dat blijkt uit een peiling van de universiteiten van Tübingen en Harvard. Het rapport werd om juridische redenen pas zes jaar na het WK gepubliceerd.

  Slechts 0,5 procent van de in 2011 uitgevoerde dopingtesten leverden een positief resultaat op, maar daaruit kunnen we niet concluderen dat het een clean wereldkampioenschap atletiek was.

  Uit een peiling die de universiteiten van Tübingen en Harvard dat jaar uitvoerden, blijkt immers dat maar liefst dertig procent van de ondervraagden doping gebruikte in zijn of haar carrière.

  De resultaten werden pas vandaag, zes jaar na datum, gepubliceerd en dat om juridische redenen. Volgens de universiteit van Tübingen werd de publicatie ook steeds uitgesteld door discussies tussen het Wereldantidopingagentschap WADA, dat de resultaten wilde inkijken, en de Internationale Atletiekfederatie IAAF over de publicatiewijze.