• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Als ik Standard, Gent of KVO was, zou ik Antwerp niet te ver laten lopen"

  Peter Vandenbempt.

  Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dus geeft ook Sporza-voetbaljournalist Peter Vandenbempt weer wekelijks zijn kijk op het afgelopen voetbalweekend. Hij heeft in zijn eerste week over de slechte start van Anderlecht en Standard en de terugkomst van Antwerp in de hoogste voetbalklasse.

  De hoofdpunten van de analyse van Vandenbempt

  • Anderlecht heeft nog maar eens iedereen gefrustreerd met een droevige prestatie
  • De spelers van Anderlecht kijken naar de trainer op zoek naar een idee bij balbezit
  • Als je verdedigt zoals Standard kan je geen matchen winnen
  • Sa Pinto heeft behalve grinta en discipline nog maar weinig bijgebracht
  • Een ontslag van Sa Pinto zou gezichtsverlies zijn voor het bestuur
  • Vooralsnog waren bijna alle wedstrijden van Antwerp een feest, het is een aanwinst

  "De spelers van Anderlecht willen voetballen en kijken vragend naar de coach"

  Ik heb maar weinig spektakel en drama gezien gisteren. De match tussen AA Gent en Anderlecht was zeer matig. AA Gent deed nog wel hard zijn best. Het wilde voetballen en winnen, maar ondanks een goed begin waren ze over de hele wedstrijd niet goed genoeg om Anderlecht in grote problemen te brengen.

  En Anderlecht heeft nog maar eens iedereen gefrustreerd met een droevige prestatie. In de eerste plaats de meegereisde fans. Toen de spelers na afloop de supporters gingen groeten, scandeerden ze: “wij willen voetbal zien”. Maar ook de neutrale voetballiefhebber die zich afvraagt wie dat paars-witte elftal wel mag zijn dat zich ver terugtrekt, van flankaanvallers de facto backs maakt en dat werkelijk geen idee heeft wat het met een bal moet aanvangen.

  Het is echt ongelooflijk hoe je met zo veel goeie voetballers zo slecht kan voetballen. Anderlecht frustreert in de eerste plaats ook zichzelf. Toch zeker de spelers. Dat proef je in de commentaren. Ze willen wel voetballen en aanvallen en kijken vragend naar de coach op zoek naar een ingeoefend plan, naar een idee bij balbezit.

  Zo leggen we nog maar eens dezelfde plaat op als vorig seizoen. Alle goeie voornemens van het bestuur en de trainer om dit jaar beter en dominanter te voetballen, daar is na een maand nog maar weinig van in huis gekomen.

  "Als je verdedigt zoals Standard, kan je geen wedstrijden winnen"

  Dan is er Standard dat voor de rust tegen Club eigenlijk nog een van zijn betere helften van het seizoen speelde, maar als je jezelf na vijf minuten al op een 2-0-achterstand speelt dan heeft het allemaal weinig zin.

  Als je zo verdedigt, kan je geen matchen winnen. Die vierde goal was een climax van slecht verdedigen. Sa Pinto zette met Agbo en Bokadi opnieuw twee zuivere verdedigende middenvelders, maar als je dan ziet wat die deden - en vooral niet deden - bij die twee snelle tegengoals, dan roep je problemen over jezelf af. Defensief stond de deur al wagenwijd open met een onherkenbare Scholz en Llaifis.

  Daarnaast blijft de vaststelling dat Standard, net als Anderlecht, aan de bal geen enkel idee heeft, geen houvast, geen aanvalspatroon. Er was ook geen diepe spits. Raman heeft hard zijn best gedaan, maar het is geen echte diepe spits. Aanvallen wordt overgelaten aan het toeval of aan individuele flitsen.

  "Het ontslag van Sa Pinto zou gezichtsverlies betekenen voor Renard en Venanzi"

  Standard heeft voor de derde keer op rij zijn start gemist. Op sociale media worden over Sa Pinto al volop grappen gemaakt. De situatie is vergelijkbaar met die van de voorbije twee seizoenen, maar ook weer niet.

  Ook toen was de start slecht en volgde er een trainersontslag eind augustus zo rond een match tegen Club. Maar twee jaar geleden was Muslin nog de trainer van Duchâtelet, die intussen vertrokken was. En vorig jaar was Ferrera al vele maanden aangeschoten wild.

  Natuurlijk zijn er intussen binnen de club ook al veel vragen over de kwaliteiten van Sa Pinto als coach. Behalve discipline, grinta en hard werken heeft hij nog maar weinig bijgebracht. Maar hij was wel de keuze van Olivier Renard en Bruno Venanzi. Een ontslag van de trainer zou deze keer ook groot gezichtsverlies betekenen voor het sportieve beleid. En het zou alweer willen zeggen dat de stabiliteit waar de club al jarenlang naar verlangt, op de helling staat.

  Dus Sa Pinto heeft nog wel even, maar die volgende wedstrijd, uitgerekend tegen Charleroi, kan hij maar beter niet verliezen en al zeker niet met 4-0.

  "Antwerp is zeker een aanwinst voor eerste klasse"

  Antwerp heeft met 10 punten dan weer wel een goede start gemaakt. Het is zeker een aanwinst voor eerste klasse. In alle opzichten is de voorbije maand nog eens duidelijk geworden hoe hard ons voetbal Antwerp al die jaren heeft gemist.

  Vooralsnog waren bijna alle wedstrijden een feest. Dat komt door die Engelse ambiance die de fans creëren. Gisteren zaten ze zowat overal in het stadion. Maar ook wel door het elftal op het veld. Het scoort en laat scoren. Het elftal lijkt fysiek paraat, heeft de juiste mentaliteit en ook wel kwaliteiten met een paar spectaculaire spelers.

  Jaadi is een beetje de revelatie van het seizoensbegin, gisteren was er ineens de ontdekking van Rodrigues, Haroun haalt weer zijn beste niveau van lang geleden toen hij een grote belofte van het Belgisch voetbal was. Ze hebben Bolat en binnenkort ook nog Van Damme.

  Alles zit op dit moment ook mee voor Antwerp. Dat is wel vaker zo dat de nieuwkomer in de eerste weken nog in de flow zit na de promotie. Maar in dit geval is het een club met veel geld, een ervaren trainer en D’Onofrio. Als ik Gent, KVO, KV Mechelen of Standard was, zou ik Antwerp toch niet te ver laten lopen.

  Peter Vandenbempt

  Beluister de analyse van Vandenbempt (enkel desktop)