• home
 • video
 • pas verschenen

  "Heeft Jürgen een Klopp van de hamer gehad?"

  Stef Wijnants werpt elke week een blik op het buitenlands clubvoetbal.

  Op Tottenham na wonnen dit weekend alle topclubs hun matchen in de Premier League. Manchester United en Manchester City, Chelsea en Liverpool zetten hun ambitie kracht bij om straks de Premierschap te winnen. Lukaku scoorde voor één keer niet – hij miste een strafschop – en dus ging de grootste aandacht uit naar een doelman die niet op de bank zat. Wat bezielde Jürgen Klopp om Simon Mignolet in de tribune te zetten? Stef Wijnants analyseert.

  Hier maakt Klopp geen vrienden mee

  Nog voor de ploegopstelling van Liverpool – Arsenal bekend was ontploften Twitter en de social media in de regio Liverpool en bij de Premier League-volgers. Simon Mignolet zat niet in de kern. Was die ziek? Geblesseerd geraakt op de laatste training? Zou hij plots vertrekken? Had hij een aanvaring met de coach gehad?

  Niets van dat alles. "Simon krijgt gewoon rust, hij heeft 4 wedstrijden na elkaar gespeeld", maakte Klopp er zich kort van af.

  Pardon, een doelman heeft 4 matchen in 2 weken gespeeld en moet rusten..? Huh.. Goedkoper kon een uitleg niet zijn. Zeker omdat er een interlandbreak aankomt en Mignolet behoudens een blessure van Courtois niet meteen in actie gaat komen. Nee, rust zou Mignolet de volgende 10 dagen genoeg hebben.

  Het is raden welke redenen Klopp had om zijn nummer 1 gisteren op de bank te zetten, maar dat de eigenzinnige Duitser hier geen vrienden meemaakt is duidelijk.

  Over Mignolet zal er bij de Liverpoolfans nooit een eenduidig positief oordeel zijn. "Goed, zonder meer." Met deze korte zinssnede kunnen ze zich verzoenen. Dat hij nu in de tribune moest gaan zitten, verraste evenwel ook hen.

  Mignolet zette Liverpool op weg naar Champions League

  Loris Karius mocht in doel plaatsnemen. Een talentvolle Duitser die Klopp vorig jaar weghaalde bij Mainz. Toen Mignolet vorig seizoen een paar mindere matchen kende werd hij prompt naar de bank verwezen en kreeg Karius zijn kans.

  Karius stond te schutteren en Klopp moest enkele weken later afdruipen en Mignolet opnieuw schoorvoetend in doel zetten. Mignolet keepte vervolgens sterk en Klopp gooide zelfs met complimentjes. Mooi zo, de pikorde hersteld.

  Het was niet anders na de voorbereiding op dit seizoen. Mignolet bewees zich eens te meer als een betrouwbaar sluitstuk. Klopp verkondigde dat Mignolet de nummer één was en blijft.

  Vervolgens kreeg Mignolet misschien te veel tegengoals maar hem iets aanwrijven, nee dat konden ze hem niet doen. Integendeel, een belangrijke penaltysave (foto) zette Liverpool in Hoffenheim op weg naar de Champions League.

  Een Klopp van de hamer

  Geen vuiltje aan de lucht tot gisteren. In een toch niet onbelangrijke match tegen Arsenal je doelman in de tribune zetten is toch niet meteen een blijk van vertrouwen?

  Zeker als daar vooraf niet duidelijk over gecommuniceerd werd. Waarom vertelde Klopp dat niet op de persconferentie vooraf, eventueel met Mignolet aan zijn zijde? Zo zou hij alle mogelijke indianenverhalen vermeden hebben en Mignolet niet boos gemaakt hebben.

  Nu moest hij voor en na de match alle zeilen bijzetten om de lont uit het vuur te halen. De entourage van Mignolet reageerde openlijk door te zeggen dat ze "not amused" waren.

  Dat had toch beter gekund. Heeft Jürgen een Klopp van de hamer gehad of heeft hij zijn bevriende makelaar net voor het einde van de transferperiode een pleziertje gedaan?

  Case closed. Vreemd geurtje wel

  Uiteraard heeft Klopp veel krediet in Liverpool opgebouwd, vooral omdat hij zijn team spectaculair laat voetballen. Het uiteindelijke resultaat kan zeker beter – een prijs winnen weetjewel – maar Liverpool speelt veelal attractief voetbal dat bijzonder gesmaakt wordt door volgers en fans. Waarom hij dan een risico neemt met zijn doelman blijft een rare hersenkronkel?

  O ja, hoe deed Karius (foto) het? En wat moet Klopp hier nu mee? Ik zou het niet weten. Karius hoeft zijn handschoenen niet te wassen, Liverpool walste over een zieltogend Arsenal heen. Een echte tussenkomst was niet nodig of het moest het wegboksen van een vrije trap zijn.

  Toch kreeg Karius de lachers en de critici alweer op zijn hand, want drie keer liep het bij het uitvoetballen bijna mis. En laat nu net dat de capaciteit zijn die Klopp zo graag bij Mignolet verbeterd zou zien. Wijzer werd niemand van de prestatie van Karius.

  Na de match maakte Klopp bekend dat niemand en zeker Mignolet zich geen zorgen zou maken en dat hij bij de volgende match tegen Manchester City gewoon in doel zal staan. Case closed. Met een vreemd geurtje dat wel.

  Stef Wijnants