• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Oranje-aanvoerder Van Ass over hockeyfinale: "Wordt zeker geen 5-0 straks"

  Om 16u spelen België en gastland Nederland tegen elkaar de finale van het EK hockey. In de groepsfase werd het een historische 5-0 voor de Belgen. Een tweede dergelijke kaakslag willen de Nederlanders voorkomen: "We zijn er extra op gebrand om mooie dingen te laten zien", zegt aanvoerder Seve van Ass.

  In de groepsmatch werkten de Belgische aanvallers superefficiënt af, stond de verdediging pal en keepte Vincent Vanasch een wereldpartij. "Maar vandaag wordt het compleet anders en zeker geen 5-0", weet Van Ass. "We zijn er extra op gebrand om mooie dingen te laten zien."

  Van Ass laat niet het achterste van zijn tong zien over het waarom van de nederlaag van maandag: "Anders gaan de Belgen daar rekening mee houden. Laten we zeggen dat ze qua rendement heel hoog zaten en wij op nul. We maakten geen goal, hoewel we genoeg kansen hadden. Zij maakten hun eerste twee, drie kansen af. En dan wordt het lastig. Wij willen straks hun rendement omlaag krikken."

  "Niet echt een favoriet in de finale"

  Van As somt nog eens de kwaliteiten van de Belgen op: "Het is collectief sterk en een goeie ploeg, die al jaren samen traint en speelt. Nieuwe jongens worden makkelijk ingepast. Het zijn jonge, gretige gasten die honger hebben naar succes. Ze hebben de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt naar de wereldtop."

  Wie is de favoriet, België of Nederland? "Ik wil ons niet per se in de underdogpositie plaatsen. We spelen voor eigen publiek en werden eerste in de poule. Maar op basis van de resultaten in Rio en eerder deze week heeft België zeker ook een goeie kans. Maar ik denk dat er in dit geval niet echt een favoriet is in deze finale."

  Oranje-Coach Caldas: "België is een moeilijke tegenstander voor iedereen"

  Oranje-coach Max Caldas heeft alle vertrouwen in zijn jongens: "Ze zijn er klaar voor." De laatste twee duels tegen België gingen verloren. Waarom? "Het is niet alleen voor ons een moeilijke tegenstander, maar voor iedereen. Die groep is al heel lang bij elkaar en heel ervaren. Als je de stabiliteit in de loop der jaren kan vasthouden, word je daar beter van."

  "Het Belgische clubhockey is ook qua niveau toegenomen. Dat alles speelt een rol."

  Vorige maandag was België efficiënter. "Nu beginnen we weer met 0-0. Het verleden zijn alleen maar leermomenten. Wij moeten straks gewoon het beste van onszelf geven, zonder te veel naar België te kijken. Dat is het mooie van sport: je moet er staan als het moet."