• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wijnants: "De god Ibrahimovic kan de mens Lukaku van nut zijn"

  "Romelu Lukaku zal de orkaan Zlatan van antwoord dienen."

  Is het nu een goede of slechte zaak voor Romelu Lukaku dat de grote Zlatan Ibrahimovic zijn contract met Manchester United met een jaar verlengd heeft? Er is geen sluitend antwoord. Stef Wijnants bekijkt enkele opties. "Wie weet vaart bondscoach Martinez er wel bij."

  Lukaku kan stelen van de ervaring van Ibrahimovic

  Het is natuurlijk geen jonge, onervaren speler met veel talent die straks op het trainingscentrum van Carrington zal verschijnen en zijn plaats in de groep moet afdwingen. Als Zlatan binnenkomt zullen alle koppen slechts één richting opkijken…

  Ook Romelu Lukaku zal binnenkort ondervinden dat één Zlatan de ruimte makkelijk alleen kan vullen. Als Lukaku alleen in de schijnwerpers zal willen staan, wordt hij doodgeknepen.

  Maar Romelu zal zijn plaats zeker kennen en als je met Pogba al één van de beste vrienden hebt - ook niet vies van een beetje aandacht - zal de Rode Duivel geen haantjesgevecht hoeven uit te voeren.

  Integendeel, Lukaku kan stelen van de ervaring, het talent en wellicht ook de fratsen van Ibracadabra. Lukaku is nooit te beroerd geweest om bij te leren, de god Ibrahimovic kan de mens Lukaku van nut zijn.

  Kans dat Ibrahimovic Lukaku naar de bank zal verbannen lijkt klein

  Het wordt natuurlijk een ander probleem als Zlatan straks volledig fit blijkt te zijn en opnieuw zijn aloude niveau zou halen. Dan is er geen kruid tegen gewassen, dan is Zlatan (wellicht) de beste diepe spits ter wereld.

  Maar Zlatan is intussen 35 jaar, worstelde vorig seizoen ook al met het ritme en kreeg dan ook af en toe rust van Mourinho. De opeenvolging van wedstrijden lijkt zelfs voor de tovenaar uit Malmö niet meer haalbaar.

  De kans dat hij Lukaku naar de bank zal verbannen, lijkt dan ook klein. Tenminste als Lukaku doet waarvoor hij naar ManU is gehaald : scoren. Op zich verandert er niets aan die doelstelling. Lukaku zal moeten scoren, scoren en nog eens scoren.

  Een groot verschil echter : een mogelijke periode van droogte zal nu korter moeten zijn omdat Zlatan achter de hand kan worden gehouden. Zonder Zlatan zou Lukaku in een mindere vorm veel langer krediet krijgen. Maar daar gaan we nu even niet van uit. Lukaku zal scoren en de nummer 1-positie van diepe spits vasthouden.

  Wie weet vaart bondscoach Martinez er wel bij

  Tot nu speelde Lukaku, met alle respect, slechts voor Everton en de seizoenen waarin de duels elkaar snel opvolgden bleven beperkt. Nu wordt het een ander verhaal. Bij Manchester United wordt verwacht dat de Premier League, de League Cup, de FA Cup en als het even kan de Champions League gewonnen wordt.

  Wat dus wil zeggen dat de Rode Duivel tegen einde mei meer dan 50 matchen zou moeten spelen. Een wellicht onmogelijke zaak, zelfs voor een fysiek sterke speler als Lukaku.

  Als Zlatan vanaf de winter opnieuw fit is kan de nummer 9 van Man.United ook eens op de bank op adem komen. Voor Mourinho wordt het een luxeprobleem om in de titelstrijd frisse spelers/spitsen aan de aftrap te brengen.

  En wie weet vaart de bondscoach Roberto Martinez er ook wel bij. Het verleden leert dat de zware competities de fysiek van spelers opvreten en dat ze uitgeblust aan de start van een EK of WK verschijnen. Met het oog op het WK in Rusland zijn de Rode Duivels niet gebaat met een vermoeide Lukaku.

  Als Lukaku dit seizoen schittert bij ManU met af en toe een rustpauze, zou het ons niet verwonderen dat hij ook in Rusland zal knallen. Anders wordt het verhaal als Lukaku door Ibrahimovic overtroefd wordt en vaker dan hem lief is op de bank moet zitten.

  In dat geval zal hij in Rusland fysiek frisser voor de dag komen maar zal het mentale aspect van op de bank te zitten zijn rol spelen. Maar Lukaku heeft al veel kritische stormen doorstaan, de orkaan Zlatan zal hij ook van antwoord dienen.