• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Colin: "De Belgische clubs bekopen het systeem van de play-offs op het Europese toneel"

  Colin opteert voor een BeNeLiga.

  Na de vroegtijdige Europese uitschakeling van KV Oostende, AA Gent en Club Brugge heeft de Jupiler Pro League nog maar 2 ijzers in het vuur op het internationale toneel. "Door de play-offs willen onze Belgische toppers naar het einde van het seizoen pieken, en dat bekopen ze nu", claimt François Colin.

  Na de droge 3-0 op het veld van AEK Athene werd Club Brugge simpel naar huis gestuurd. Eerder al beten KV Oostende en AA Gent in het zand. Aan Anderlecht en Zulte Waregem om de Belgische eer te verdedigen op de Europese voetbalbühne.

  "Club was ronduit zwak. Onbegrijpelijk, gezien het belang van de wedstrijd. Maar tegelijkertijd is dit geen grote verrassing. Ook in de duels tegen Basaksehir of thuis tegen Athene was het ondermaats", laat Colin optekenen.

  Een seizoen zonder Europees voetbal dus voor Ivan Leko en de zijnen. "Hij heeft gegokt en verloren in Athene. Hoe dan ook, een ramp is het niet om 1 seizoen zonder Europees voetbal af te haspelen. Maar Club zit nu wel met een heel ruime kern als het zich alleen toespitst op de Belgische competitie en beker."

  "Als die kern niet afgeslankt wordt, zal de jeugd weinig kansen krijgen om door te breken. En dat is toch een probleem dat de laatste jaren steeds meer bij Belgische ploegen opduikt", aldus Colin.

  "We mogen nu niet ineens gaan panikeren"

  Ook AA Gent kan zich dit seizoen niet opwarmen aan de Europa League. Het ging in de vorige ronde al onderuit tegen het Oostenrijkse Altach. KV Oostende ging op zijn beurt eervol ten onder tegen Marseille. Hoe dan ook oogt de balans mager.

  Of dit verontrustend is, wil Colin niet zeggen. "Elk seizoen is een momentopname. Vorig jaar viel het allemaal goed mee, zowel met de lotingen als tijdens de wedstrijden zelf. Denk maar aan Anderlecht dat op de valreep doorging tegen Zenit", gaat Colin verder. "Als alles goed gaat, zijn we geneigd alles heel rooskleurig voor te stellen. Maar nu mogen we niet ineens gaan panikeren."

  "De Belgische ploegen zijn volgens mij gewoon niet klaar en dat komt ook door het systeem van de play-offs. Vroeger was een goede start van het seizoen cruciaal, terwijl het zwaartepunt nu in de maanden april en mei ligt. Bewust of onbewust speelt dat mee en train je nu lakser."

  Nederland in hetzelfde bedje ziek

  Ook bij onze noorderburen zijn de Europese afgevaardigden schaars. Gisteren gingen Ajax en Utrecht onderuit, nadat ook PSV zich al had vergaloppeerd. Kunnen we parallellen trekken?

  "Voor een groot deel wel", meent Colin. "Nederlandse clubs zien nog meer talent vertrekken dan wij. Ze zitten in hetzelfde schuitje en ik denk dat we samen moeten nadenken over een oplossing."

  "Daarom denk ik dat een BeNeLiga geen slecht idee is. Op die manier kan je het niveau opkrikken want dat lijkt me wel nodig. Met de play-offs wilde men voor een hogere intensiteit doorheen de competitie zorgen, maar in dat opzet is de competitieformule niet geslaagd", besluit Colin.