• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Stef Wijnants: "Goudhaantjes zullen straks wel scoren in Genk"

  Stef Wijnants: "Dat Genk niet aan Play-off I deelneemt, lijkt onmogelijk."

  Terwijl het stormt bij Anderlecht en AA Gent blijft het opvallend rustig bij KRC Genk. De ambitieuze Limburgers - top 3 is de doelstelling - hebben met 4 op 12 nochtans ook hun start gemist. Stef Wijnants probeert te analyseren waarom Genk zich niet in een crisissfeer laat storten.

  Kwaliteit baart zorgen

  Neen, het is niet de verhoopte start van KRC Genk. Met thuiswedstrijden tegen Waasland-Beveren en Charleroi en uitmatchen bij Standard (foto) en Antwerp had Genk ongetwijfeld op meer dan 4 punten gerekend. Maar meer nog dan het puntenaantal baart de kwaliteit van het voetbal zorgen.

  De jonkies van Genk werden na Nieuwjaar en sinds Albert Stuivenberg de sportieve lakens uitdeelt door vele waarnemers de hemel ingeprezen. Genk speelde inderdaad aantrekkelijk voetbal - dat deed het onder Peter Maes ook meermaals - maar koppelde nu dominantie of schoonheid aan resultaten.

  "Dat moet in het nieuwe seizoen gensters geven", hoorde je alom. De positieve commentatoren vergaten misschien de kalender in de hand te nemen.

  Sinds de aanstelling van Stuivenberg speelde Genk nog 10 competitiematchen. 6 daarvan tegen nummer 11 tot en met 16. Tegen de zogenaamde 4 "sterkere" tegenstanders behaalde Genk 4 op 12. Het bleek uiteindelijk onvoldoende om Play-off I te halen.

  Te vermoeid

  Over de resultaten van Play-off II valt niet te mopperen, maar mag het even? Het laboratorium dat Play-off II vormt helaas geen barometer voor de toekomst: te veel ploegen uitgeblust, met de rem op, geen interesse, transferbesognes…

  Misschien hebben de play-offs een rad voor de ambitieuze Genkse ogen gedraaid. In de finale van Play-off II walste het met sprekend gemak over STVV heen. In de echte finale tegen Oostende (foto) - enkele dagen later - gaf Genk niet thuis. Te vermoeid.

  Geen flauw excuus, Genk speelde vorig jaar 65 matchen met inzet. Niemand in Europa deed beter, alleen die laatste bleek plots in een lange reeks te vermoeiend te zijn.

  Genk zal uit het dal kruipen

  Dat Genk over onmiskenbare talenten beschikt hoeft geen betoog. Schrijvers (foto), Trossard, Heynen, Malinovski en Berge. Allen hebben ze kunst in de voeten, maar aan de top mee draaien vereist constante prestaties en dat kan je van te veel jongeren samen haast niet verlangen.

  Een mindere match hier (Schrijvers), een dip in de vorm daar (Trossard, Malinovski), een ongelukkig foutje elders (Berge) levert Genk nu te weinig punten op.

  Maar deze jongens hierop afrekenen wil de top van KRC Genk niet doen. Het besef dat deze goudhaantjes straks wel zullen scoren is zonder meer terecht.

  Genk zal uit het dal kruipen, al was het maar omdat hun beste speler van het vorige seizoen Alejandro Pozuelo opnieuw fit is en zijn leiderschap over de jonkies moet uitdragen. Fijn in je vaders zak zitten moet vertrouwen en stimulans geven. Dat Genk in april 2018 niet aan Play-off I deelneemt, lijkt dan ook onmogelijk.

  Top 3? Ho, maar

  Zal Racing Genk dan de ambitie van de top drie 3 met al dat talent alsnog kunnen waarmaken? Ho maar, zo eenvoudig ligt het niet.

  Racing Genk hoort zonder discussie bij de G5, maar de top 3 halen is geen constante in de Luminus Arena. De voorbije 10 seizoenen eindigde Genk slechts twee keer in de top 3. Voorwaar een straffe statistiek.

  Dat de concurrentie intussen niet heeft stilgezeten is ook geen voordeel. De klassieke concurrenten Anderlecht, Club Brugge, Standard en AA Gent moeten zelf een tand bijzetten om Zulte Waregem, Charleroi, Oostende of wie weet wie de echte seizoensrevelatie wordt af te houden. Top 3 halen is dan ook geen sinecure.

  Minder toppers

  Tot slot wordt ook vaak de vergelijking gemaakt met de start van de vorige kamploenengeneratie. Die lanceerde zich vanuit Play-off II (in 2010) rechtstreeks naar de landstitel in 2011.

  Toen beschikte Genk over wereldtalenten als De Bruyne (foto) en Courtois en maakte de ervaren coach Frank Vercauteren van Vossen-Ogunjimi een succesvol en complementair spitsenduo.

  Die absolute toppers zijn nu toch minder aanwezig. De bestuurstop van Genk beseft dat en aanvaardt dat het "proces" van Albert Stuivenberg iets langer duurt dan verhoopt. Het heeft ook geen keuze. Stuivenberg aan de kant zetten is in het eigen DNA snijden. Rust in de tent bewaren vormt dan momenteel ook de grootste bekommernis.

  Maar welke analyse er ook door wie gemaakt wordt: punten zullen er uiteindelijk toch moeten worden gepakt. Hopelijk voor KRC Genk wordt het "proces" van Stuivenberg straks geen processie.

  Stef Wijnants