• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Heynen: "EK-medaille voor Red Dragons is ooit mogelijk, maar nu nog niet"

  De Red Dragons nemen het vrijdag op tegen Frankrijk.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  De Red Dragons nemen het vrijdag op tegen Frankrijk.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Morgen beginnen de Belgische volleyballers in Polen aan het EK met een wedstrijd tegen topfavoriet Frankrijk. "Er zullen veel verrassingen zijn", voorspelt bondscoach Vital Heynen. "We zitten dicht tegen onze topvorm aan, het kan een mooi toernooi worden", zegt Sam Deroo.

  Bondscoach Vital Heynen heeft alvast goede herinneringen aan de Katowice, waar de Belgen hun groepswedstrijden afwerken. "In 2014 heb ik hier met de Duitse ploeg een bronzen medaille gehaald op het WK", vertelt hij. "Ik voel het nog altijd als ik hier ben, als ik in de sporthal loop. Ik ben heel graag in Katowice."

  Zit er deze keer een medaille in voor de Red Dragons? "Ik denk dat wij ooit voor een medaille kunnen spelen als alles meezit, maar nu nog niet, al moeten we klaar zijn als de kans daar is."

  "We hebben 8 oefenwedstrijden gespeeld dit jaar en er 0 gewonnen. Als je daarna 15 van de 21 officiële wedstrijden wint, dan betekent dat dat ik met mijn spelers een manier moet vinden om betere oefenwedstrijden te spelen."

  "Kijk, onze zomer is geslaagd. Het WK halen was de belangrijkste zaak met het oog op ons doel op lange termijn: ooit een keer de Olympische Spelen halen. Het EK is voor mij een test om te kijken waar we staan en ik zou niet graag hebben dat die test tegenvalt."

  "Er zullen ongelofelijke verrassingen zijn"

  Dat België aan het EK begint met een wedstrijd tegen topfavoriet, is geen ideaal scenario voor Heynen. "Ik had liever de laatste groepswedstrijd tegen Frankrijk gespeeld, als zij al lang gekwalificeerd zijn, nu zullen ze voluit spelen. Nu krijg je veel druk in de wedstrijden tegen Turkije en Nederland."

  "Naast Frankrijk, dat topfavoriet is, is er geen land waarvan ik kan zeggen dat het zeker zilver zal halen. Een 6-tal landen, waar België niet bij is, zal strijden voor de medailles."

  "Maar er zullen ongelofelijke verrassingen zijn. Zoveel blessures, zoveel druk op spelers, de World League en WK-kwalificatie. Dat geeft blessures. Op dat vlak is dat EK voor velen misschien een stapje te veel en hopelijk voor de Belgen niet."

  Heynen: "Openingswedstrijd tegen Frankrijk is geen ideaal scenario"

  Video player inladen ...

  Deroo: "Zitten dicht tegen onze topvorm aan"

  Sam Deroo en zijn ploegmaats plaatsten zich vorige maand van een WK-ticket. Veel tijd om zich voor te bereiden op het EK was er dus niet. "Dat was niet ideaal", geeft Deroo toe.

  "Maar we hebben daar uiteindelijk een prachtig resultaat afgeleverd, wat ervoor zorgt dat we met vertrouwen aan de campagne begonnen zijn. Fysiek was er wel wat bij te schaven, maar ik denk dat we ongeveer klaar zijn om het toernooi aan te vatten."

  In tegenstelling tot zijn bondscoach ziet Deroo wel voordelen in de openingswedstrijd tegen Frankrijk. "Hoe beter de tegenstander, hoe beter je gaat meespelen. Dat kan je helpen om meteen in het toernooi te zitten. Zeker als je dat resultaat niet broodnodig hebt in die eerste wedstrijd is dat een pluspunt."

  "De afgelopen weken was er altijd wel iets mis. Maar ik denk dat we allemaal vrij dicht tegen onze topvorm zitten nu, dus ik hoop dat het een mooi toernooi kan worden."

  Deroo: "Hoop dat het een mooi toernooi kan worden"

  Video player inladen ...