• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Primeur voor Brecel: wint eerste rankingtoernooi in China en wordt top 16

  Onze landgenoot klopte Shaun Murphy met 10-5 in de finale.

  Luca Brecel heeft snookergeschiedenis geschreven in China: de 22-jarige Belg won als eerste Europese speler van buiten Groot-Brittannië een rankingtoernooi. Brecel bekroonde zijn goeie week in Guangzhou met 10-5-winst in de finale tegen Shaun Murphy. Hij verdient daarmee 150.000 pond (164.000 euro) én komt de top 16 van de wereld binnen.

  Brecel had op weg naar zijn finale al gerenommeerde namen als Ronnie O'Sullivan en Marco Fu verslagen en wist dat hij tegen Murphy ook goeie kansen had. Hij won drie van zijn laatste vier duels tegen de ex-wereldkampioen.

  IJskonijn Brecel

  De Engelsman maakte wel de beste start en ging met een 3-1-voorsprong de rust van de eerste sessie in, maar daarna kantelde de partij.

  Brecel toonde zijn klasse, haalde zijn beste spel boven en bleef onder alle omstandigheden rustig. Waar Murphy eerder een warrige indruk maakte en naar het einde toe zelfs een geslagen.

  Brecel rondde met 5-3 voor de eerste sessie af en liep uit tot 8-5. Het 13e spel was erg close, maar Brecel haalde het na een fraaie clearance naar zich toe. Hij gaf zichzelf een boost en toonde zich een ijskonijn in de laatste twee frames. Perfect was zijn spel zeker niet, met af en toe een misser. Maar Murphy miste ook en zwaarder.

  Het safety game van Brecel was top, hij loste de ene na de andere snooker perfect op. Een fout van Murphy die tot een free ball leidde, luidde zijn einde in. Brecel, die vorig jaar de finale van de German Masters verloor, maakte het klasserijk af en stond even stil bij die primeur met zijn hoofd op de tafel.

  Murphy: "Anticlimax na goeie week"

  Murphy, bijgenaamd The Magician, vatte zijn match als volgt samen: "Als ik echt kon toveren, zou ik me nu wel laten verdwijnen. Maar ik wil wél Luca feliciteren met zijn eerste rankingtitel. Hij verdiende het ook, hij was veel beter. Mijn safety was slecht, het potten lukte niet en tactisch leek het ook al nergens op. Ik was gewoon niet goed genoeg vandaag. Al bij al had ik een goeie week, maar dit is een anticlimax."

  Brecel: "Heel blij dat droom uitkomt"

  Brecel was streng voor zichzelf: "Het was niet zo'n goeie match, maar gelukkig speelde Shaun niet zo goed als hij zou kunnen spelen. Maar ik ben natuurlijk wel heel blij met mijn zege. Dit is een droom die uitkomt. Dat ik een topspeler als Murphy in de finale kan verslaan, maakt het nog specialer."

  "Dit is mijn eerste grote zege, hopelijk volgen er nog veel. Ik heb hier van heel wat goeie spelers gewonnen, tegen O'Sullivan zette ik zelfs een 1-4-achterstand nog recht. Deze zege is een mijlpaal. Ze helpt me de top 16 binnen en geeft me recht op deelname aan meer toernooien."

  "Dit is ook wat het Belgische snooker nodig heeft. Als je ziet wat Kim Clijsters voor het tennis betekend heeft in België... Hopelijk kan ik voor snooker hetzelfde doen. Dit is alvast de eerste stap."

  Brecel heeft een kaap gerond: hij opent zijn rankingpalmares én hoeft als top 16 van de wereld de vele voorrondes van de andere rankingtoernooien niet meer te spelen. Maandag wipt hij van de 27e naar de 15e plaats op de wereldranking. Ook qua sponsors en verdiensten zullen nu meer deuren voor hem opengaan.

  Tweets en pots van de finale in China: