• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Geen ijs? Olympisch kampioen Van der Weijden wil Elfstedentocht zwemmen

  Van der Weijden (l) werd in 2008 olympisch kampioen.

  Het is al van 1997 geleden dat er in Nederland nog eens een Elfstedentocht gehouden werd, maar Maarten van der Weijden wil daar iets aan doen. De olympische zwemkampioen van 2008 wil de afstand volgend jaar zwemmen. Hij doet dat voor het goede doel.

  Elke winter stijgt in Nederland de Elfsteden-koorts, maar de voorbije twintig jaar kwam de mythische schaatstocht er niet. Maarten van der Weijden, in 2008 olympisch kampioen op de 10 kilometer open water, wil zijn landgenoten nu toch iets geven om naar uit te kijken.

  De 36-jarige zwemmer wil volgend jaar in drie dagen de Elfstedentocht zwemmen. Hij start in Leeuwarden op 18 augustus en wil dan langs alle steden van de tocht zwemmen om weer bij zijn beginpunt te finishen. In totaal gaat het om 200 kilometer.

  Van der Weijden beloofde het water tijdens die drie dagen niet te verlaten. Als hij al zal moeten slapen tijdens zijn zwemtocht, dan doet hij dat op een luchtbed in het water.

  Met zijn actie wil Van der Weijden geld ophalen voor zijn stichting, die als doel heeft het leven van kankerpatiënten te verbeteren. Wie wilt, kan met Van der Weijden meezwemmen, van 500 meter tot de volledige afstand.