• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wijnants: "Romelu Lukaku en de andere Rode Duivels"

  Wijnants: "De bondscoach zet Lukaku als eerste op zijn wedstrijdblad."

  Over 10 dagen moeten de Rode Duivels aan de bak in 2 WK-kwalificatie-interlands: Gibraltar thuis en Griekenland uit. Vrijdag maakt bondscoach Roberto Martinez zijn selectie bekend. Hoe het elftal er zal uitzien is nog een beetje vroeg, maar dat niet iedereen vol aan de bak komt bij zijn club zal meespelen in de keuzepolitiek. Voetbaljournalist Stef Wijnants monsterde het voorbije weekend de Rode Duivels in de verschillende competities.

  Achteraan snor

  In het doel is er niets nieuws onder de zon: Thibaut Courtois, Simon Mignolet en Koen Casteels eisen hun vaste stek bij respectievelijk Chelsea, Liverpool en Wolfsburg weer op.

  Ook achteraan zal de bondscoach niet fel moeten puzzelen. Jan Vertonghen en Toby Alderweireld zijn certitudes bij Tottenham en deden hun taak in de met 1-2 verloren thuismatch tegen Chelsea. Vincent Kompany (foto) treedt vanavond aan op Everton en lijkt topfit.

  De mogelijke back-ups geven afwezig. Thomas Vermaelen traint alweer na een zoveelste blessure, maar zat niet in de selectie bij Barcelona. Hopelijk voor Vermaelen komt er van de week nog een transfer aan.

  Nicolas Lombaerts, als hij al een alternatief is, kwam bij Oostende opnieuw niet van de bank en Jason Denayer wacht tot hij bij Manchester City mag vertrekken. Speelkansen naast Kompany zijn immers nihil. Laurent Ciman maakt nog de grootste kans om vanuit Canada naar België af te reizen.

  Flanken onduidelijk

  Voor de plaatsen op de zijkant wordt het toch weer puzzelen. Grootste probleem lijkt Thomas Meunier (foto) te worden. De rechtsachter van PSG, vorig seizoen toch goed voor 22 Ligue 1-matchen, lijkt met de komst van Dani Alves voorlopig op niet te veel speeltijd te moeten rekenen.

  Gisteren tegen Toulouse zat Meunier ook opnieuw 90 minuten op de bank. Moet Alderweireld straks toch weer depanneren aan de rechterkant als de bondscoach voor een viermansdefensie zou kiezen?

  Aan de linkerkant heeft de bondscoach allicht de grootste zorgen en lijkt Yannick Carrasco, 90 minuten in de basis bij Atletico Madrid en slechts 2-2 tegen Girona, zowat de enige mogelijkheid.

  Nacer Chadli mocht weer niet aantreden bij West Bromwich Albion. In afwachting van een transfer (naar Swansea?) heeft hij nog geen Premier League-minuut gekregen. Jordan Lukaku liet van zich spreken in de Italiaanse Supercup, maar begon met Lazio aan de competitie op de bank.

  Veel keuze centraal op het middenveld

  Op het middenveld is de keuze groot en talentrijk. Nainggolan (AS Roma ) speelde sterk op Atalanta (0-1-winst), Moussa Dembélé deed weer wonderbaarlijke dingen met de bal aan de voet in Tottenham-Chelsea en Axel Witsel mocht in China een speeldag rusten. Dit drietal is topfit en maakt minuten.

  Ook voor Kevin De Bruyne is er geen vuiltje aan de lucht. Vanavond wordt City een eerste keer getest op het veld van Everton. Hopelijk voor de Rode Duivels toont De Bruyne zijn goede vorm.

  Hoe zou het met het gemoed van Marouane Fellaini zijn? Mourinho prijst hem bij ManU de hemel in, maar een basisplaats is niet weggelegd voor hem. Zijn invalbeurten tonen wel aan dat Fellaini er zin in heeft.

  Nog keuzemogelijkheden zijn Steven Defour (foto), voor het eerst sinds lange tijd 90 minuten op het veld bij Burnley, en Youri Tielemans. Tielemans moet door het leerproces bij AS Monaco heen en komt voorlopig niet verder dan invalbeurten.

  Mertens zoals Hazard

  Door de afwezigheid van de geblesseerde Eden Hazard - misschien haalt hij volgend weekend de Chelsea-selectie - zal Dries Mertens allicht een belangrijkere rol toebedeeld krijgen. Mertens kreeg dit weekend met het oog op de terugmatch in de Champions League tegen Nice rust. Hij zag dat zijn concurrent diep in de spits van Napoli, Arkadiusz Milik, kon scoren tegen Verona. Mertens viel gretig in en zal hongerig zijn om te schitteren.

  Thorgan Hazard begon de Bundesliga met een basisplaats bij Borussia Mönchengladboach (1-0-winst tegen Keulen ) en Kevin Mirallas hoopt op meer kansen bij Everton. Zij zullen wellicht ook niet vergeten worden door de bondscoach.

  Lukaku certitude

  Voor de keuze van diepe spits moet de bondscoach niet eens nadenken. Romelu Lukaku is als een komeet bij Manchester United begonnen. Ook al was hij lange tijd afwezig op Swansea (0-4-winst), Lukaku scoorde alweer.

  Drie keer nu al in de Premier League, één keer in de Europese Supercup. Lukaku is een certitude en zal als eerste op het wedstrijdblad van Martinez staan.

  Zijn mogelijke concurrenten geven niet thuis. Christian Benteke, met 1-0 onderuit met Crystal Palace bij Liverpool, miste een huizenhoge kans en liet zich vooral opmerken door een vuile elleboogovertreding.

  Erger is het gesteld met Michy Batshuayi (foto). Nadat hij bij Chelsea zijn plaats verloren had aan Morata, mocht hij invallen. Na twee minuten maakte hij een owngoal. Voor Batshuayi komen de interlands gelegen om even uit Londen weg te zijn.

  Bij Liverpool mocht Divock Origi alweer niet van de bank en dus is de vraag of hij de selectie haalt.

  Stef Wijnants