• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Branteghem: "Memorial zonder Bolt? Thiam is nu ons uithangbord"

  Cédric Van Branteghem is de nieuwe bezieler van de Memorial Van Damme.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Cédric Van Branteghem is de nieuwe bezieler van de Memorial Van Damme.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Op vrijdag 1 september vindt in Brussel de Memorial Van Damme plaats, de finale van het atletiekseizoen. Cédric Van Branteghem verwacht een hoogstaande meeting, met hopelijk wereldkampioenen Nafi Thiam en Peter Genyn als uitblinkers.

  De Memorial Van Damme is samen met Zürich de afsluiter van de Diamond League. "Het systeem is veranderd sinds dit jaar. De beste 8 van het afgelopen jaar worden uitgenodigd", zegt Cédric Van Branteghem, die de fakkel van Wilfried Meert overnam als bezieler van de meeting.

  "Het voordeel is dat je zo automatisch verzekerd bent van de deelname van een pak toppers en dat je die niet meer zelf hoeft te gaan halen. Het nadeel is dat je een topper die minder gelopen heeft in het begin van het seizoen niet meer apart kunt uitnodigen."

  Het is de eerste Memorial sinds het afscheid van Usain Bolt. "Hij heeft enorm veel voor de sport gedaan, heeft de atletiek naar een hoger niveau getild. Maar de voorbije twee jaar was Bolt er ook niet bij op de Memorial en dat waren ook 2 fantastische meetings. De tijd is rijp om voort te doen zonder Bolt."

  "Nafi Thiam is nu ons nieuwe uithangbord. Ook internationaal wordt ze als een ster beschouwd, door haar prestaties, maar ook door haar uitstraling."

  "We hebben het geluk dat ze ook met de wereldtop meekan in het hoogspringen, want het is niet altijd makkelijk om een meerkamper op een Diamond League-meeting te programmeren."

  De 10 wereldkampioenen die deelnemen in Brussel

  • Nafi Thiam - zevenkamp (maar neemt deel aan hoogspringen)
  • Ramil Guliyev (Tur) - 200 meter
  • Christian Taylor (VS) - verspringen
  • Tom Walsh (NZe) - kogelstoten
  • Andrius  Gudzius (Lit) - discuswerpen
  • Elijah Manangoi (Ken) - 1.500 meter
  • Maria Lasitskene (Rus) - hoogspringen
  • Katerina Stefanidi (Gri) - polsstokspringen
  • Sandra Perkovic (Kro) - discuswerpen
  • Brittney Reese (VS) - verspringen

  Peter Genyn rijdt de 200 meter: "Mijn WR verbeteren? Dat is al scherp"

  De Memorial Van Damme heeft in het verleden ook vaak de kaart van de paralympische atleten getrokken. Vroeger was Marieke Vervoort de vaandeldraagster, nu is dat Peter Genyn. "Het is de eerste keer dat ik hier zal rijden. Ik kijk er enorm naar uit", zegt de tweevoudige olympische kampioen.

  Genyn zal deelnemen aan de 200 meter, dat binnenkort de 400 meter vervangt als olympisch nummer. "Mijn eerste doel is om te winnen, het liefst in een scherpe tijd. Het wereldrecord staat op mijn naam, maar dat is al vrij scherp. Het hangt van veel af, maar aan de piste zal het niet liggen, want die is hier snel."