• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Demarez: "België en Nederland beslissen vanavond wie 's werelds beste is"

  Nederland is 4e op ranking, België 5e. "Maar virtueel zijn ze de beste twee."

  België en Nederland bekampen elkaar vanavond in de groepsfase van het EK in Amsterdam. "België en Nederland zijn de beste twee teams ter wereld", blikken we vooruit met commentator te plaatse Eddy Demarez. Oranje aast op revanche na de verloren halve finale op de Spelen in Rio vorig jaar. U kunt het topduel vanaf 19.55u bekijken op Eén en onze livestream.

  "Nederland kan pas sinds Rio toegeven dat België topland is"

  België hield vorig jaar Nederland uit de finale van de Spelen. "Favoriet Nederland verloor kansloos met 3-1. Pas sinds dat verlies kunnen de Nederlanders toegeven dat België een topland is. Het was de eerste keer dat de Belgen Nederland konden kloppen op een groot toernooi."

  "Nederland kijkt sindsdien anders tegen België aan. Ze denken niet meer dat ze die Belgen even zullen verslaan."

  "In die zin was het ook opmerkelijk dat de Nederlandse tv-omroep NOS naar het hotel van de Belgen trok voor een voorbeschouwing op het duel van vanavond. Dat deden ze vroeger niet. Ze interviewden Thomas Briels, die vertelt dat hij samen met Felix Denayer naar de olympische finale van 2008 tussen Nederland en Spanje keek. Briels zei toen dat ze daar nooit zouden staan. Maar ondertussen hebben ze het gerealiseerd."

  "België en Nederland zijn beste twee landen ter wereld"

  Nederland staat vierde op de wereldranking, België vijfde, na nummer 1 Argentinië, Australië en Duitsland. "Maar eigenlijk spelen vanavond de beste twee landen van dit moment tegen elkaar. Nederland won in juni de halve finale van de World League door olympisch kampioen Argentinië met 6-1 te verslaan, België won in juli zijn halve finale met 6-1 tegen Duitsland. België en Nederland kunnen vanavond onder elkaar uitmaken wie de virtuele nummer 1 is."

  Demarez geeft een licht voordeel aan Nederland en hij haalt daarvoor drie factoren aan: "Nederland heeft een enorm thuisvoordeel. Het speelt thuis voor 10.000 fans. Door een fout in de communicatie zijn er amper Belgische fans in het stadion."

  "Voorts heeft Nederland in zijn eerste match tegen Spanje (7-1) meer indruk gemaakt dan België tegen Oostenrijk (4-1). Al weet ik niet welke rol de aanslagen in Barcelona gespeeld hebben bij de Spanjaarden."

  "Een derde voordeel is dat Nederland frisser aan het toernooi kon beginnen dan België. Nederland speelde zijn halve finale van de World League in juni in Londen, België kwam pas een maand geleden terug uit Johannesburg."

  "Zondag doet het er pas echt toe"

  Alle hockeyliefhebbers gaan ervan uit dat de match van vanavond ook de finale van zondag wordt. "Eigenlijk doet de groepswedstrijd straks er dan ook niet echt toe", stelt Demarez. "De Belgen zullen wel niet willen verliezen, maar ze zullen ook niet tot het uiterste gaan. Ze zullen niet alles prijsgeven zoals bijvoorbeeld varianten op strafcorners, hoe druk te zetten,... Dat is voor zondag."

  Live op Sporza

  Sporza volgt het EK hockey op alle kanalen. U kunt België-Nederland vanaf 19.55u bekijken op Eén en onze livestream met commentaar van Eddy Demarez en cocommentator Xavier Reckinger, die op dit EK asisstent-coach is van de Duitse vrouwen. Dirk Gerlo geeft voor Radio 1 flitsen vanuit Amsterdam.