• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Brecel bereikt finale van Chinees rankingtoernooi na nieuwe thriller

  Enkel Shaun Murphy kan Luca Brecel van een eerste rankingtitel houden.

  Luca Brecel mag morgen op het China Championship om de titel spelen. Brecel had tegen thuisspeler Li een beslissende 11e frame nodig om door te kunnen stoten. In de finale van het rankingtoernooi ontmoet Brecel Shaun Murphy.

  Het China Championship is het 2e van 19 rankingtoernooien dit seizoen. Nog nooit kon een Belg een van die toptoernooien winnen, maar Luca Brecel staat nu wel op een zucht van die primeur.

  In de vorige ronde had Brecel al opzien gebaard door Ronnie O'Sullivan te verslaan met 5-4, nadat hij eerst nog 1-4 had achter gestaan. Tegen de veel lager geplaatst Li Hang begon Brecel als favoriet, ook al had de Chinees al enkele grote namen als scalp veroverd dit toernooi.

  Brecel kwam ook het beste uit de startblokken en leidde bij de interval met 3-1. Maar Li bleek een taaie en met zijn afbraakspel kreeg hij Brecel aan het wankelen. In het beslissende 11e frame gooide de Limburger zelfs letterlijk de handdoek in de ring na een misser. Maar ook Li faalde en Brecel counterde met een knappe break: 6-5.

  Knappe balans tegen finalist Murphy

  In de finale neemt Luca Brecel het op tegen Shaun Murphy, die Ali Carter met 6-4 opzij zette. Brecel kan die confrontatie met de ex-wereldkampioen met vertrouwen tegemoet zien, want van de laatste 4 ontmoetingen tegen Murphy won hij er 3.

  Als Brecel de finale van het China Championship zou weten te winnen, dan duikt hij meteen ook de top 16 van de wereld in. Dit levert heel wat voordelen op, zoals geen voorrondes meer en deelname aan de Masters met de beste 16 spelers ter wereld. Het is zijn tweede finale van een rankingtoernooi. Vorig jaar verloor hij de finale van de German Masters.