• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Tichelt: "Geboorte van zoontje heeft mijn leven meer veranderd dan die medaille"

  "Misschien wordt het niet meer beter, maar moet dat dan?"

  Iets meer dan een jaar nadat hij een bronzen medaille veroverde op de Olympische Spelen in Rio, maakt Dirk Van Tichelt zich op voor het WK judo in Boedapest. "Ik heb na Rio niet aan stoppen gedacht. Misschien wordt het inderdaad niet meer beter, maar moet dat wel?"

  "Als ik me goed voel, vecht ik op het WK voor de medailles"

  Op 28 augustus gaat het WK judo van start. "Ik ben zo goed als klaar", vertelt Van Tichelt. "Ik ben de voorbije weken op stage geweest in Israël, in Nederland en in Koksijde. De trainingsintensiteit was zeer hoog. De komende week zullen we daarom nog wat werken aan de explosiviteit en aan mijn gewicht."

  "Of ik al dat trainen fijn vind? Als je dat niet graag doet, moet je zeker niet aan topsport doen. Je moet heel hard trainen om een internationaal niveau te halen."

  De voorbereiding van Van Tichelt op het WK verliep wel niet vlekkeloos. Hij heeft nog maar een toernooi achter de rug. "Ik wou ook al meedoen aan het EK, maar door een blessure is het niet gelukt. Gelukkig is dit niet mijn eerste WK. Ik heb al een hele carrière achter de rug. Dit is niet nieuw. Ik weet wat ik moet doen en wanneer ik moet pieken. Op mijn leeftijd is het niet meer noodzakelijk om veel toernooien te vechten."

  Met welke ambities trekt Van Tichelt dan naar Hongarije? "Op training heb ik af en toe echt een heel goed gevoel. Als ik me zo voel op de dag van de competitie, dan vecht ik voor de medailles. Maar judo is natuurlijk een gevaarlijke sport. Als je een seconde niet oplet, kan je je koffers pakken."

  "Als ik een medaille win, mag mijn zoontje ermee spelen"

  Is het na een olympische medaille niet lastig om je weer op te laden? "Helemaal niet. Ik wil elk toernooi winnen. Die competitiedrang zit in mij. Op die mat staan en vechten, daar kick ik op."

  "Ik heb ook nooit aan stoppen gedacht. Er hebben wel veel mensen tegen mij gezegd: "beter zal het niet meer worden". Dat is misschien ook zo, maar ik kan wel nog hetzelfde niveau halen. Uiteindelijk draai ik al tien jaar mee in top 10 van de wereld. Moet het dan nog veel beter? Als ik dit niveau kan volhouden, blijf ik kampen."

  "Die medaille heeft mijn leven niet echt veranderd. Iedereen kent me nu, maar ik verdien niet plots handen vol geld. Op persoonlijk vlak is er natuurlijk wel veel veranderd. Ik ben vader geworden op kerstdag. Dat heeft een veel grotere impact gehad dan die medaille."

  "Vroeger stond judo centraal in mijn leven. Alles werd gepland in functie van mijn trainingen en toernooien. Nu komt Arthur op de eerste plaats. De laatste twee weken slaapt hij beter, maar daarvoor moesten we zeker 5 of 6 keer per nacht opstaan. Het was heel moeilijk om een goed schema te vinden om te trainen en te recupereren. Misschien is dit nu een cadeautje voor het WK. Hij wil dat ik goed uitgerust ben. Als ik nu een medaille pak, mag hij daarmee spelen."