• home
 • video
 • pas verschenen

  Pieter-Jan Hannes keert terug uit blessure: "In feite ben ik een medisch wonder"

  "Volgend jaar wil ik graag schitteren op het EK op de 1.500 meter", aldus Hannes.

  Een stressfractuur zorgde ervoor dat het seizoen van Pieter-Jan Hannes helemaal in duigen viel. Zaterdag maakt hij evenwel zijn langverwachte comeback, en daar heeft hij alvast veel zin in. "Ik ben blij dat ik weer kan lopen, ook al zal ik dit jaar geen toptijden meer halen", zegt hij.

  "Ik ben heel blij dat ik weer loop. In feite ben ik een medisch wonder, want dat hadden we nooit zo snel verwacht", steekt Hannes van wal. "Alles is erg snel goed gekomen, nadat we eerst niet goed wisten wat er precies aan de hand was. Scans toonden aan dat ik een voetbotje had gebroken en 2 schroeven in mijn voet moesten soelaas bieden."

  "We wisten evenwel niet of die schroeven me veel last zouden bezorgen bij het lopen. Momenteel ondervind ik er geen last van, dus mogen ze gerust blijven zitten."

  "Zo heb ik ook meteen enkele weken gewonnen bij mijn revalidatie en kan ik dit seizoen nog een paar races lopen", gaat Hannes voort.

  "Volgend jaar schitteren op het EK 1.500 meter"

  Sinds april werken Pieter-Jan Hannes en collega Renée Eykens samen met de Nederlandse coach Theo Joosten. Dat bevalt Hannes wel. "Het is een ongelooflijk warme man. Rechttoe rechtaan, echt op z'n Hollands. Ik ben er heel erg blij mee en Renée ook, denk ik."

  Zaterdag loopt Hannes zijn eerste wedstrijd sinds zijn blessure, maar aan toptijden denkt hij nog niet.

  "Mijn doel dit jaar? Sneller lopen dan de snelste vrouw op dit moment, Caster Semenya. Om meteen te mikken naar een Belgische toptijd is te hoog gegrepen. Laat staan om op wereldniveau mee te kunnen."

  Volgend jaar heeft de loper wel enkele grote doelen. "Het EK op de 1.500 meter staat met stip bovenaan mijn lijstje. Daar wil ik het echt goed doen. Daarna kijk ik uit naar de Olympische Spelen in Tokio maar dat is eerder op lange termijn", zegt Hannes.

  "Qua prestaties was het een minder WK"

  Voor het WK in Londen moest Pieter-Jan Hannes verstek laten gaan maar toch heeft hij er van genoten. "Ik vond het fantastisch om het WK eens vanaf de zijlijn te kunnen volgen. Prestatiegewijs was het misschien wel één van de mindere WK's, maar anderzijds vond ik het erg boeiend."

  "De laatste WK's heb ik niet zo goed kunnen volgen omdat ik zelf moest lopen, maar met alle controverse en spanning was deze editie om duimen en vingers van af te likken. De spannende 1.500 meter bij de vrouwen was voor mij dé apotheose", besluit Hannes.