• home
 • video
 • pas verschenen

  Bundesliga trapt af: ongenaakbaar Bayern, bevestigende Belgen en Bibi Steinhaus

  Wie wordt dit jaar de smaakmaker in de Bundesliga?

  Met Bayern München tegen Leverkusen gaat de Bundesliga vanavond met een knaller van start. Kan iemand "der Rekordmeister" naar de kroon steken dit jaar? "Bayern en Dortmund steken er bovenuit, maar voor de rest ligt alles helemaal open", zegt Luc van Doorslaer.

  "Bayern zal doorstomen op het bekende elan"

  Bayern München stoomde vorig jaar door op het sterke elan van de voorbije jaren. Coach Carlo Ancelotti toonde zich een waardige vervanger voor Pep Guardiola en leidde "der Rekordmeister" met overschot naar een 5e titel op rij.

  Met de transfers van Rudy, Tolisso, Süle en niet het minst James Rodriguez lijkt het ook dit seizoen onbegonnen werk om Bayern stokken in de wielen te steken. Hun voorbereiding verliep evenwel niet zonder slag of stoot. Zijn er dan toch barsten in het Beierse bolwerk?

  "De afscheidnemende Xabi Alonso en Philipp Lahm laten een leemte na en die moet nog navenant worden opgevuld", reageert Play Sports-commentator en Bundesliga-watcher Luc van Doorslaer.

  "Daar heeft zelfs Bayern even tijd voor nodig. Maar ik denk niet dat dat hen van de titel zal houden."

  "Traditieclubs lieten het afweten vorig jaar"

  Enkele traditieclubs lieten het vorig seizoen afweten. Dortmund begon twijfelachtig, Gladbach, Schalke 04 en Bayer Leverkusen spendeerden een seizoen in de grauwe middenmoot en Wolfsburg speelde zelfs barrages om de degradatie op een haar na te ontlopen.

  "Dat van die ploegen alleen Dortmund Europees speelt was de grootste verrassing van vorig seizoen. Ik denk wel dat zulke traditieclubs gezien hun aanhang en inkomsten weer de aansluiting met de top zullen maken", vertelt van Doorslaer.

  "Volgens mij kan Dortmund het Bayern dit jaar lastig maken. De laatste jaar hebben die twee afstand genomen van de rest. Ook dit seizoen zal de titelrace gaan tussen Bayern en Dortmund, maar voor de rest ligt alles open."

  "Leipzig is plaats in subtop waard"

  Dé verrassing uit de Bundesliga was in het seizoen 2016/17 RB Leipzig. Met revelaties Naby Keita (foto), Timo Werner en Marcel Sabitzer verraste de promovendus vriend en vijand. De club, die nog maar 8 jaar bestaat en opgebouwd is met financiële injecties van energiedrankengigant Red Bull, kon Bayern vorig seizoen het langst bedreigen.

  Dit jaar staat de club uit Oost-Duitsland voor een aartsmoeilijk bevestigingsjaar. "Met sportief directeur Ralf Rangnick bouwt Leipzig aan een mooi project", zegt van Doorslaer.

  "Vorig jaar verrasten ze iedereen met relatief onbekende spelers. Ook dit jaar hebben ze geen namen gekocht. Ik betwijfel of ze hun 2e plaats kunnen evenaren, maar een plaats in de subtop zijn ze zeker waard."

  "Kleinere" teams kapen Europese tickets weg

  Aangezien de subtoppers vorig seizoen niet present tekenden waren het enkele "kleinere" teams die de ereplaatsen bekleedden. Vooral Hoffenheim, met de jonge Julian Nagelsmann (foto) aan het roer, gooide hoge ogen.

  "Of dat goed is voor de Duitse UEFA-coëfficiënt valt te betwijfelen. Vaak kunnen zulke ploegen hun prestaties van het jaar ervoor moeilijk gevolg geven", gaat van Doorslaer voort. "De spanning in de Bundesliga komt het evenwel ten goede."

  Of er ook dit seizoen een verrassing uit de bus komt, valt af te wachten. "Stuttgart heeft enkele moeilijke jaren achter de rug en komt pas uit 2e klasse maar mag zeker naar boven kijken. Dat ze technisch directeur Michael Reschke overnamen van Bayern is misschien wel dé extrasportieve transfer van het seizoen."

  "De Belgen moeten nu echt doorbreken"

  Een beperkt kransje Belgen in de Bundesliga dit jaar. Naast Casteels en Dimata (beiden Wolfsburg) lopen ook Thorgan Hazard (Mönchengladbach) en de jonge Mangala (Stuttgart) op de Duitse velden rond.

  "Casteels moest lang opboksen tegen Wolfsburg-icoon Benaglio maar ontpopte zich eindelijk tot nummer 1. Nu moet hij zijn talent bevestigen. Dat geldt ook voor Dimata die al af en toe mag invallen."

  Thorgan Hazard begint intussen aan zijn 4e seizoen bij Mönchengladbach. "En daarin moet hij eindelijk doorbreken. Als hij goed is, speelt hij buitengewoon. Maar nog steeds werpt hij zich niet op als degene die "Gladbach" weer doet draaien als het een poosje minder gaat", besluit van Doorslaer.

  Bibi Steinhaus, de 1e vrouwelijke scheidsrechter in de Bundesliga

  De Bundesliga zorgt dit jaar ook voor een primeur: voor het eerst zal een vrouw wedstrijden leiden in de Duitse hoogste voetbalklasse. Bibi Steinhaus, een 38-jarige politievrouw, zal dit seizoen haar "mannetje" moeten staan tussen het testosterongeweld. Na ruim een decennium in 2e klasse kent ze het klappen van de zweep.

  "Het is een droom om in de Bundesliga aan de slag te mogen gaan. Ik heb de voorbije jaren hard gewerkt en dit is dan ook een mooie beloning", liet Steinhaus optekenen.

  In 1e klasse zal ze ook Hoffenheim-speler Kerem Demirbay tegen het lijf lopen. Die kwam in 2015 onder vuur te liggen toen hij Steinhaus na een rode kaart toesnauwde "dat vrouwen geen plaats hebben in het mannenvoetbal". Demirbay verontschuldigde zich nadien uitvoerig.