• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos: "De Serie A wordt eindelijk weer boeiend en dat was echt hoognodig"

  Wie kan Juventus naar de kroon steken?

  Zaterdag trapt kampioen Juventus de Serie A op gang. In mei veroverde het team van Massimiliano Allegri de 6e scudetto op rij. Komt daar dit seizoen verandering in? "Het zou een klein wonder zijn als Milan dit seizoen al kampioen wordt", schat Filip Joos.

  Met 6 titels op rij voor Juventus verliep de Serie A de afgelopen jaren volgens een vast stramien. Vorig jaar leken Napoli en AS Roma de recordkampioen uit Turijn nog even aan het wankelen te kunnen brengen, maar toch was het weer Juventus dat aan het langste eind trok. Filip Joos verwacht dit jaar meer spanning in de Italiaanse titelrace.

  AC Milan spijsde het elftal met ronkende transfers, de buren van Inter haalden met Spalletti een topcoach en Napoli kon alle sterkhouders behouden. AS Roma verloor enkele belangrijke pionnen, terwijl Lazio een stap hogerop wil zetten.

  "Milan wil zich naar top 3 richten"

  Sinds 2011 wacht het rood-zwarte supporterslegioen van Milan op een volgende titel. De vorige 4 seizoenen steeg de club evenwel niet boven de top 6 uit. "Of Milan dit jaar kan meedingen naar de titel valt af te wachten. Ze haalden een rist topspelers, maar nu moet coach Montella al die nieuwelingen zien in te passen in één team", zegt Joos.

  "Het zou een klein wonder zijn als ze dit jaar al kampioen spelen. Volgens mij moet er nog een topspits bij om echt succesvol te kunnen zijn. Hoe dan ook, met de komst van Bonucci (foto) realiseerde Milan wel dé opmerkelijkste transfer van de zomer. Dat was nieuws dat insloeg als een bom in Italië."

  "Ze hebben een sterk middenveld met Biglia en Kessie, de uitstekende Ivoriaan die ze hebben weggeplukt bij Atalanta. Je voelt dat er ook weer goesting is bij de fans. Wie weet kan Milan Juventus weer wat in de weg leggen."

  "Heeft de ruzie met Bonucci coach Allegri aangetast?"

  Met de transfer van Bonucci is de legendarische Juventus-defensie opgebroken. "Bonucci-Barzagli-Chiellini hadden een haast mythische weerklank. Maar in de Champions League-finale tegen Real Madrid verloren ze al wat pluimen. Barzagli en Chiellini vertoonden al wat roestplekken, dus de transfer van Bonucci is toch wel een probleem."

  "Bonucci en coach Allegri gingen stevig in de clinch tijdens de rust van de CL-finale. Het moet er echt hebben gestoven. De clubleiding redeneert "niemand is groter dan Juventus", dus hebben ze de verdediger laten gaan."

  "De vraag is: in welke mate is Allegri daardoor aangetast. Dat zal van de resultaten in de eerste wedstrijden afhangen. Als ze meteen orde op zaken stellen in de competitie, dan zie ik het wel goed komen. Maar als het stroever verloopt, gaat de groep enorm beginnen te twijfelen aan de coach. Dan zou het wel eens een moeilijk jaar kunnen worden."

  "Toch is Juventus nog altijd favoriet voor een zevende titel op rij. Ze hebben een fysiek heel sterke ploeg. De Sciglio, die werd uitgelachen bij Milan, staat nu in de defensie. Douglas Costa is een heel goede transfer, die creativiteit hadden ze wel nodig. De hamvraag is dus: wat is er blijven hangen van de finale in Cardiff?"

  "Inter koestert vertrouwen in Spalletti"

  Ook in het andere Milanese stadsgedeelte was het al enkele jaren kommer en kwel. "Met Luciano Spalletti haalde Inter wel een topcoach binnen. Een moeilijke mens, maar iemand die het absolute maximum uit een ploeg haalt. Het geloof in Spalletti is er." 

  "De transferperiode van Inter was nog niet top. Ze haalden veel namen, waarvan je toch niet het gevoel hebt dat het beste in hun carrière nog moet komen. Borja Valero is een fantastische speler, een metronoom, maar niet de man die Inter naar de titel gaat katapulteren."

  "Met Icardi hebben ze wel een topspits. Ergens zit er in het team van Inter dus wel muziek, met ook spelers als Perisic, Candreva, Miranda en Skriniar. Maar ik geloof niet dat ze kampioen zullen worden", aldus Joos.

  "Napoli doet mee zolang het weer geen inzinking krijgt"

  Of Juventus, Milan en Inter de top 3 uitmaken valt evenwel te betwijfelen volgens Joos. "Als er één ploeg Juventus naar de kroon kan steken dan is het Napoli. Ze spelen het mooiste en spectaculairste voetbal. Als neutrale supporter zou ik het liefst een abonnement hebben bij Napoli."

  "Napoli was vorig jaar al sterk en moest deze zomer geen sterkhouders laten gaan. De eigenwijze Sarri is ook de coach die de ploeg weer aan het voetballen heeft gebracht. De ploeg speelt echt volgens zijn ideeën, meteen de reden waarom Mertens zo ontbolsterde vorig jaar. Sarri is een van de topcoaches in Europa."

  "Maar de voorbije seizoenen beleefden de Napolitanen telkens een inzinking. Ook dit jaar is hun kern niet overdreven breed en je hebt toch een plan B nodig. Ik zou Milik toch niet verkopen, ook al scoort Mertens dit seizoen weer twintig keer volgens mij."

  "Nainggolan zal niet zijn leukste seizoen beleven"

  En wie toont zich dit jaar het beste in de slag om Rome? AS Roma, met Nainggolan, werd in de afgelopen 16 seizoenen maar liefst 9 keer vicekampioen, zonder ook maar 1 titel. "Bij Roma is er veel veranderd. Ze hebben enkele vette contracten van de hand gedaan. Maar vooral het openbreken van het dodelijke duo Dzeko-Salah zal zijn gevolgen hebben."

  "Achterin zijn er veel twijfels, omdat ook Rüdiger weg is. Met Karsdorp en Moreno zochten ze hun versterkingen in de Nederlandse Eredivisie en daar mag je vraagtekens bij stellen, zeker omdat Karsdorp al moet worden geopereerd. Kolarov is een goede aankoop, maar die torst zijn grijze haren mee."

  "Zonder snelle vleugelverdedigers kan Roma het geliefkoosde spel niet op de mat leggen. En als ze in het moeilijke seizoensbegin, tegen revelatie Atalanta en Inter, veel punten laten liggen, zal het er meteen stuiven. Nainggolan zal niet het leukste seizoen beleven, vrees ik."

  "De buren van Lazio staan er beter voor. Ze zullen een gedegen concurrent worden voor een ereplaats. Zeker als Lukaku kan bevestigen en Milinkovic-Savic zijn topseizoen van vorig jaar herhaalt", zegt Joos.

  "Serie A is moeilijk podium om op te schitteren"

  Naast Nainggolan, Mertens en Jordan Lukaku loopt er ook nog ander Belgisch spelersmateriaal rond in Italië. Een van hen is Dennis Praet. "Praet moet een onbetwiste titularis worden in zijn 2e seizoen bij Sampdoria. Zo niet, moet hij zich vragen beginnen te stellen", haalt Joos aan.

  Timothy Castagne verkaste na 3 seizoenen Genk naar Atalanta. "Als hij er aan spelen toekomt, zal hij vast veel bijleren. Eén voordeel heeft hij alvast: hij kan blijven gaan. In dat opzicht is hij een type-Meunier."

  "Als jonge snaak is het gewoon echt moeilijk om het in Italië te maken. Sommigen doorlopen de hele jeugd van een club maar halen het 1e elftal nooit. In die optiek is het in Nederland bijvoorbeeld veel gemakkelijker. Je moet al heel straf zijn als je écht wil doorbreken", besluit Joos.

  De voorspelling van Filip Joos:

  "De Serie A wordt eindelijk weer boeiend en dat was echt hoognodig. Juventus, Napoli, Inter en AC Milan eindigen in de top vier. Lazio Roma en AS Roma grijpen net naast de tickets voor de Champions League."