• home
 • video
 • pas verschenen

  Makelaar: "Van Damme gaat naar Antwerp, maar LA Galaxy geeft hem nog niet vrij"

  Jelle Van Damme wil dichter bij zijn kinderen zijn.

  Jelle Van Damme keert terug naar België, naar Antwerp. Dat bevestigt zijn manager Nico Vaesen aan Sporza. De 33-jarige verdediger van LA Galaxy en de twee clubs hebben een akkoord voor twee jaar, alleen wil LA nog wat wachten. "Ze willen Jelle nog een paar duels laten spelen, omdat de transfer van zijn vervanger administratief nog niet afgerond is." Antwerp betaalt 200.000 euro voor Van Damme.

  Jelle Van Damme heeft het naar zijn zin in de Major Soccer League, waar hij sinds 2016 voetbalt. Maar begin deze maand gaf hij toe dat zijn kinderen - hij is gescheiden van Elke Clijsters - hem mogelijk weer naar België konden lokken.

  En die voorspelling wordt nu bewaarheid. "Jelle is rond met Antwerp en Antwerp en LA Galaxy hebben ook een akkoord", zegt zijn manager. "LA Galaxy heeft ook al een vervanger, maar zijn komst is administratief nog niet rond. Tot zolang wil Galaxy wachten."

  "Antwerp voor D'Onofrio, kinderen en nieuw verhaal"

  Vaesen hoopt dat de deal vandaag nog helemaal rond geraakt. Dan zou hij zaterdag mogelijk al kunnen meedoen tegen KV Mechelen. Al is Van Damme nu nog in Amerika.

  Niet alleen Antwerp wou Van Damme, ook Gent was geïnteresseerd. Waarom dan Antwerp?: "Het is een praktische en emotionele beslissing. Iedereen kent de band tussen hem en Luciano D'Onofrio. Die laatste heeft hem ook geholpen toen het in Wolverhampton wat moeilijk ging, waarna hij vijf schitterende jaren had bij Standard."

  "Anderzijds heeft Jelle een huis in Hasselt, waar zijn kinderen naar school gaan. Hij wil zo veel mogelijk en zo dicht mogelijk bij zijn kinderen zijn. Dat is ook de reden waarom hij terugkomt. Daarom viel de keuze op Antwerp."

  "Gent is een topclub in België, maar Jelle wou meewerken aan een mooi nieuw verhaal bij Antwerp. Ik denk dat de Antwerp-supporter zich heel goed kan vereenzelvigen met de mentaliteit en het karakter van Jelle. Qua persoon en voetballer past hij absoluut bij dit Antwerp."

  Van Damme maakte profdebuut bij Germinal Beerschot

  Opvallend: Van Damme begon zijn profcarrière in 2001 bij Germinal Beerschot. De stadsrivaal van Antwerp plukte de 18-jarige linksvoetige weg bij Lokeren, waarna Franky Van der Elst hem meteen in de basis dropte. Een half jaar later trok hij echter al naar Ajax.

  Daar kwam hij amper aan spelen toe. Ook bij Southampton en Bremen versierde hij geen basisplaats. Na vijf jaar buitenland haalde Anderlecht hem in huis, waar hij uitgroeide tot een van de sterkhouders.

  Een kort mislukt intermezzo bij Wolverhampton bracht hem bij Standard, waar hij in 5,5 seizoenen uitgroeide tot aanvoerder. In januari 2016 trok de ex-international naar de VS.