• home
 • video
 • pas verschenen

  Dessers: "Rode Duivel? Ik? Realistisch blijven. Eerst niveau in Utrecht volhouden"

  "Ik ben volwassener geworden in Nederland."

  Met Europese treffers tegen Poznan en twee stuks in de competitieopener maakt Cyriel Dessers een blitzstart bij Utrecht. De jonge Belg (22) blijft bescheiden onder het vele lof.

  Het was een aardige binnenkomer op de openingsspeeldag van de Nederlandse competitie: de 22-jarige Cyriel Dessers scoorde twee keer voor zijn nieuwe club FC Utrecht, de nummer 4 van de Eredivisie 2016-2017. 

  Stef Wijnants, onze watcher van het buitenlandse voetbal, heeft de prille carrière van Dessers op de voet gevolgd.

  "Cyriel Dessers was nog maar 18 toen Ronny Van Geneugden hem bij OHL in de A-kern opnam. Na het ontslag van Van Geneugden kwam Ivan Leko bij de Leuvenaars aan de macht en die liet Dessers in de toenmalige Play-Off 3 debuteren", zegt Wijnants.

  "Willy Reynders en Peter Maes zagen de potentie van Dessers en haalden hem in 2014 naar Lokeren. Lokeren had net de beker gewonnen en verbaasde Europa met uitmuntende prestaties. De jonge Dessers had geen basisplaats maar in een ploeg met onder meer De Pauw, Vanaken, Leye en Odoi speelde hij toch in 30 matchen mee en scoorde hij 8 keer."

  "Uiteraard leer je van alle trainers, maar Peter Maes was een grote believer. Ik voelde dat hij mij elke dag beter maakte", zegt Dessers aan Stef Wijnants. "Helaas vertrok Maes naar Racing Genk. Onder Bob Peeters en later Georges Leekens kwam ik veel minder aan de bak. Ik zocht een uitweg."

  "Avondje NAC is een begrip"

  "Misschien was het een rare keuze om in 2016 bij Lokeren te vertrekken, maar ik wilde spelen en bij NAC, dat net de promotie naar de Eredivisie gemist had, kwam ik in een sfeervolle club terecht. Het "Avondje NAC" is in het Nederlandse voetbal een begrip."

  Wijnants: "Dessers scoorde aan de lopende band in Breda. Met 29 doelpunten en 13 assists had hij een groot aandeel in de verworven promotie onder coach Stijn Vreven."

  Dessers: "Nederlanders zijn mondiger, ik voelde me er zeker op mijn plaats. De manier waarop het voetbal benaderd wordt is toch anders dan in België. Als jonge voetballer krijg je er meer kansen, omdat er te weinig geld is om voetballers uit diverse streken te halen."

  "Het duurde niet lang"

  "Het was niet meteen de bedoeling om NAC te verlaten, maar toen Utrecht aan de deur stond, kon ik niet weigeren. FC Utrecht is vorig jaar 4e geëindigd na de grote 3: Feyenoord, Ajax en PSV. Trainer Erik ten Hag somde op waarvoor Utrecht stond. Het duurde dan ook niet lang voor ik een contract van drie jaar ondertekende."

  Dessers miste een deel van de voorbereiding door een scheurtje in zijn enkelbanden, maar scoorde al in de voorronde van de Europa League en dus ook twee keer op de eerste speeldag, uit bij ADO Den Haag. De jonge Limburger staat meteen vol in de schijnwerpers.

  Dessers: "Ik ben in Nederland volwassener geworden. Ik ben een spits die veel minuten moet maken, wedstrijdritme moet opdoen en zo acteer ik een stuk rustiger voor doel."

  "Euh, je gaat me nu toch nog niet vragen of ik Rode Duivel wil worden (lacht)? Ik denk dat ik kan inschatten waartoe ik in staat ben. Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ik dat niet moet verwachten."

  "Laat me mezelf eerst maar aanpassen aan het niveau van de Eredivisie. Als ik hier een jaar op niveau kan presteren (en scoren) zullen we wel zien wat de toekomst brengt."

  "Al tijdje niet in België geweest"

  Om top te zijn, laat Dessers niets aan het toeval over. "Ook al is het maar een kleine twee uurtjes rijden van thuis, ik ben sinds de voorbereiding nog niet in België geweest. Ik wil voor en na de trainingen en matchen voldoende rust nemen. Pas bij de interlandbreak zien ze me thuis terug."

  Dessers ook in Voetbal International: