• home
 • video
 • pas verschenen

  België mag met maximum van 9 renners starten in WK-wegrit in Bergen

  België mag als leider van de landenranking 9 renners uitsturen.

  Exact over een maand begint het WK wielrennen in Bergen, in Noorwegen. En België weet sinds vandaag dat het daar als leider van de UCI-landenranking met het maximum van 9 renners mag starten in de wegrit. Dat voorrecht is weggelegd voor de top 10 van de ranking: ook Colombia, Spanje, Frankrijk, Italië, Australië, Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland én gastland Noorwegen doen het met negen.

  Duitsland viel vorig jaar voor het WK in Qatar uit de top 10, waardoor het maar met zijn zessen mocht aantreden. Maar de sterke prestaties van Kittel en Degenkolb hielpen hen weer vooruit.

  Noorwegen mag Alexander Kristoff danken dat het uithangbord recentelijk het EK en de RideLondon op zijn naam bracht, zodat hij de Poolse opmars met Michal Kwiatkowski, die San Sebastian won, kon afstoppen.

  De landen op de plaatsen 11 tot en met 20 mogen zes renners afvaardigen, zoals daar zijn de VS, Rusland, Luxemburg, Ierland en Slovakije, het land van wereldkampioen Peter Sagan.

  Zes Belgische vrouwen op WK

  Bij de vrouwen mag België als nummer 7 op de ranking zes rensters selecteren. Nederland, Australië, Italië, de VS en Groot-Brittannië mogen als top 5 het maximum van zeven meenemen. Gastland Noorwegen telt vijf rensters.

  Wat het tijdrijden betreft, mag elk land twee renners of rensters laten starten. Ons land krijgt bij de mannen drie tickets. Europees kampioen Victor Campenaerts krijgt immers sowieso startrecht.

  Ander kwalificatiesysteem

  Omdat er op het WK 2015 in Richmond een paar namen op het appel ontbraken zijn er de voorbije twee jaar wat veranderingen doorgevoerd in het kwalificatiesysteem.

  De top 10 van de mannen mag 9 renners meenemen, de top 11-20 6, de top 21-30 3 en de top 31-50 1. Dat betekent dat er minimaal 200 renners aan de start staan, maar dat aantal kan oplopen. Elk land dat niet in de top 50 staat maar wel een renner in de top 200 van de individuele stand heeft, mag die nog uitsturen.

  De wereldkampioen, de olympische kampioen en elke continentale kampioen mogen altijd naar het WK, ook als ze niet aan bovenstaande criteria voldoen.

  De landen moeten de UCI informeren over hoeveel renners ze van hun quota willen gebruiken. Als er minder dan 200 renners aan de start zouden komen, kan de UCI plaatsen herverdelen.