• home
 • video
 • pas verschenen

  "We hebben al zilver en brons op het EK, nu willen we het goud"

  0 / 0
  Zaterdag beginnen de Red Lions aan het EK hockey in Amsterdam. De Belgische hockeyploeg is na het zilver op de Olympische Spelen in Rio een van de favorieten. "Het zou een ontgoocheling zijn als we op het EK niet op het podium te staan", zegt bondscoach Shane McLeod.

  "Alle puzzelstukjes moeten goed vallen"

  Met onder meer de eindzege in de halve finale van de World League hebben de Red Lions al een succesvolle zomer achter de rug, maar met het EK staat het belangrijkste doel nu voor de deur. 

  "Het is een lange zomer geweest, maar we hebben fantastische resultaten behaald", zegt Tom Boon. "Nu komt het EK eraan en daar hebben we de hele tijd voor getraind. Het gaat eindelijk beginnen."

  De verwachtingen zijn hoog. "België staat dicht bij een titel", zegt bondscoach Shane McLeod. "Maar alle puzzelstukjes moeten goed vallen. We hebben in Rio geproefd van het podium en dat smaakt naar meer."

  "Het zou een ontgoocheling zijn om niet op het EK-podium te staan. De hoop is om met goud te gaan lopen, maar er kan veel gebeuren. De spelers zijn alvast gebrand om die volgende stap te zetten."

  "Hebben al zilver en brons op EK, nu willen we die beker"

  Thomas Briels was er al bij met de Red Lions op de Olympische Spelen van Peking in 2008. "We zagen daar de finale en dachten dat we dat niveau nooit zouden benaderen, maar acht jaar later speelden we zelf de olympische finale."

  "Het is een mooi sprookje dat gerealiseerd werd door hard werk van het BOIC, de hockeybond en de spelers en staf", zegt Briels. "Een titel zou mooi zijn voor het Belgische hockey, zeker als je denkt waar we 10 jaar geleden stonden."

  "We willen heel graag een toernooi winnen. We waren tweede op het EK 2013 in eigen land en in Rio. Dat is een mooi resultaat, maar wel net niet. Ik heb al brons en zilver behaald op het EK, maar heb nog geen beker. We willen gewoon die beker in de lucht steken."

  Ook Felix Denayer loopt al een tijdje mee. "Er zijn spelers die hun carrière of hun studies even opzij hebben gezet om de top te bereiken. Dat is goud op een toernooi en daar dromen we van."

  "Ik ben enorm onder de indruk van de jonge gasten. Die hebben veel gewonnen bij de jeugd en hebben die mentaliteit meegenomen naar de Red Lions. De oude garde heeft dat opgepikt: we hebben wereldtop in huis."

  "Staan nog niet waar we willen staan met strafcorner"

  Een van de aspecten waar de Red Lions heel hard op trainen zijn de strafcorners. "Dat is een werkpunt voor ons", bevestigt McLeod. "Er zijn teams die daar heel succesvol in zijn. Wij hebben al stappen gezet, maar staan nog niet waar we willen staan."

  "We hebben er heel hard aan gewerkt", zegt Briels. "Het is een belangrijk onderdeel van het spel, want het kan een wedstrijd helemaal veranderen. We hebben in Rio gezien dat het een verschil kan zijn tussen goud en zilver."

  Een van de specialisten bij de Belgen is Boon. "Ik heb er heel veel op getraind met een persoonlijke coach. Ik denk dat ik in mijn leven nog nooit zo goed gepusht heb. In Rio hebben we er niet veel gescoord, maar op de World League in Zuid-Afrika hebben we bewezen dat we verbeterd zijn."