• home
 • video
 • pas verschenen

  Zwembelofte Caerts: "Zonder internationale medaille wil ik mijn carrière niet afsluiten"

  Caerts: "Die WK-limiet werd een obsessie na verloop van tijd"

  0 / 0
  De WK-limiet haalde Basten Caerts niet, maar dat bracht de jonge zwembelofte niet van de wijs. Hij verbrak op korte tijd 7 nationale records op de korte baan. "Mijn trainers hebben vaak op mij gevloekt", aldus de jonge Belg.

  "Mijn trainers hebben vaak op me gevloekt"

  Het WK zwemmen in Boedapest werd geen voltreffer voor de Belgische goudzoekers. Basten Caerts haalde de WK-limiet niet, maar die teleurstelling kon hij snel doorspoelen. Het 19-jarige zwemtalent verbeterde op de wereldbekerwedstrijden in Moskou, Berlijn en Eindhoven maar liefst 7 Belgische records op de korte baan.

  Geen vanzelfsprekendheid voor Caerts, van wie men nooit dacht dat hij zou doorbreken in de zwemwereld. "Mijn trainers hebben vaak op me gevloekt toen ik klein was. Ik had een steekvoet, wat inhoudt dat één van m'n voeten niet meewilden bij de schoolslag. Niemand had durven voorspellen dat ik schoolslagzwemmer zou worden", aldus Caerts.

  "WK-limiet werkte verlammend"

  Het WK in Boedapest haalde Caerts evenwel niet. De druk die de WK-limiet met zich meebracht werkte nefast op zijn prestaties. "Na enkele mindere prestaties kruipt er onrust in je lijf. Die limiet hing op een gegeven moment zelfs boven mijn bed. Na verloop van tijd werd dat echt een obsessie."

  Het jonge zwemtalent pikte de draad weer op in de wereldbekerwedstrijden met enkele nationale records op de korte baan. "Ik wilde eigenlijk nog geen 20 worden want ik had nog veel te bereiken voor die leeftijd. Maar na die recente reeks van Belgische records heb ik wel enkele grote stappen gezet. Nu maakt het me dus niet uit dat ik 20 word", grapt Caerts.

  Deburghgraeve van de tabellen geveegd

  Caerts brak het laatste record van Fred Deburghgraeve op de korte baan, eentje dat nog dateerde van in het geboortejaar van Caerts. "Het is mooi om zo'n grote naam van de tabellen te kunnen vegen", gaat de youngster voort. Naar eigen zeggen heeft Caerts nog enkele doelstellingen in het verschiet.

  "Als schoolslagzwemmer wil je vooral die magische grens van de 1 minuut doorbreken. Eerst hoop je dat te doen op de 100 meter crawl, maar als je onder de minuut duikt bij de 100 meter schoolslag beteken je pas echt iets in de zwemwereld."

  En dat is niet het enige doel van de ambitieuze zwemkampioen. "Het zou jammer zijn als ik m'n zwemloopbaan zou moeten beëindigen zonder een internationale medaille. Maar ik heb nog tijd. Uiteindelijk ben ik nog maar 19. Ik blijf stappen zetten, en dan zien we wel waar we uitkomen", besluit Caerts.