• home
 • video
 • pas verschenen

  Mouha houdt topbeachvolleybal weer voor bekeken: "Om mama te zijn"

  Liesbeth Mouha stopte na de Spelen in Londen 2012 vier jaar.

  Na de BK-titel afgelopen weekend heeft Liesbeth Mouha vandaag verrassend weer haar beachvolleybalpensioen aangekondigd. In juni klonk het nog dat ze met Katrien Gielen naar Tokio 2020 wou. "Ik ben na het missen van Londen 2012 gestopt om mama te worden, nu stop ik om mama te zijn", legt de 34-jarige mama van twee uit aan Sporza.

  "Ik miste de kinderen zo hard"

  Mouha wil alvast één misverstand voor zijn: "Ik stop met topsport, niet met beachvolleyballen. Als ik volgend jaar zin heb om een toernooi te spelen, ga ik dat zeker doen."

  Vanwaar deze beslissing: "De laatste periode was het enorm zwaar, met heel veel toernooien op een rij. Het systeem is helemaal veranderd, waardoor we ook niet op voorhand weten welke toernooien we kunnen gaan spelen."

  "Ik miste de kinderen zo hard. Dat woog zo zwaar om mijn gemoed. Op het veld was dat niet echt duidelijk, maar elk moment daarbuiten wel. De impact op ons gezin was enorm groot. Dat zijn dingen die ik niet op het spel wil zetten."

  "We kunnen top halen, maar emotioneel zit er iets in de weg"

  Eind juni maakten Mouha, die in Peking 2008 negende werd op de Spelen met Liesbet Van Breedam, en Gielen nog ambitieuze plannen. "Dat maakt deze beslissing nog moeilijker. Omdat Katrien en ik echt het gevoel hebben dat we qua niveau een stuk hoger staan dan toen we een eerste keer gestopt zijn."

  "We zijn matuurder en spelen beter samen. Ik ben ervan overtuigd dat we aan de top kunnen horen. Alleen voel ik dat er emotioneel bij mij iets in de weg zit, wat ik niet zomaar aan de kant kan schuiven."

  "De periode de voorbije weken besefte ik dat het zo voor de komende drie jaren zou zijn. Ik had het mij heel anders voorgesteld, maar door het veranderde systeem is het gewoon onhaalbaar voor mij."

  "Grote schok voor Katrien"

  Hoe reageerde Katrien? "Ik weet zeker dat ze het had voelen aankomen. Maar uiteindelijk is het een grote schok nu het definitief is, want voor een deel neem ik ook haar toekomst weg. Zij wil wel voortspelen, maar ze zal met iemand nieuw moeten starten. Maar Katrien is nog maar 26 en heel dynamisch. Ze kan nog makkelijk tien jaar doorgaan."