• home
 • video
 • pas verschenen

  De Koster: "Na slechte seizoensstart halen ze soms nog 7 spelers. Absurd"

  Patrick De Koster behartigt de belangen van De Bruyne.

  0 / 0
  De Premier League-clubs bekijken of ze de transfermarkt volgende zomer kunnen sluiten voor de eerste speeldag. "Logisch", vinden Belgische makelaars Nico Vaesen en Patrick De Koster. "Maar ik vrees dat er iemand zal zijn die zegt dat het niet strookt met het arbeidsrecht", voorspelt De Koster.

  Patrick De Koster, de makelaar van onder anderen Kevin De Bruyne, heeft wel oren naar het idee om de transfermarkt vroeger te sluiten.

  "Soms is het verschil absurd tussen de ploeg die bij het begin van het seizoen op het veld staat en die op 31 augustus, als de markt sluit. Daar staan dan 7 of 8 nieuwe jongens."

  "Als je het seizoen slecht start wordt er nog bijgekocht en misschien ook wel bewust de tegenstander verzwakt. Een ploeg die wel draait, is plots een belangrijke pion kwijt en heeft geen tijd meer om een vervanger te zoeken."

  "Het zou dus niet onlogisch zijn om de markt al bij het seizoensbegin te sluiten. Je versterkt je dan op basis van vorig seizoen. Als het dan niet draait, moeten diegenen die het beleid voeren in de spiegel kijken."

  "Weet niet of de FIFA dit zal durven opleggen"

  Op 7 september wordt er over het voorstel gestemd. 14 van de 20 clubs moeten het eens raken. "Als de grote clubs akkoord gaan, zullen de kleintjes volgen."

  "Of de rest van Europa dan volgt? Ik hoop dat er eensgezindheid komt. Dat zou ook logisch zijn, maar ik vrees dat er wel iemand zal zijn die dit wil tegenhouden door te zeggen dat het een inbreuk is op het arbeidsrecht. Dat het de spelers te veel beknot."

  "Ik denk ook niet dat het mogelijk is om dit op korte termijn Europees te regelen. De FIFA zou dit kunnen doen, maar ik weet niet of die het zal aandurven om dit op te leggen aan grote clubs of landen die het eigenlijk niet willen. We zullen allemaal nog wat moeten afwachten de komende weken en maanden."

  Vaesen: "De huidige situatie is niet gezond, zeker niet voor trainers"

  Nico Vaesen deelt de mening van zijn collega. "Het is goed dat er over nagedacht wordt. De competities beginnen overal vroeger, het zou logisch zijn dat ook de transferperiode dan mee opschuift en op 31 juli stopt bijvoorbeeld. Alle ploegen beginnen dan met een kern waar niets meer aan veranderd wordt."

  "Zoals het nu is, is het eigenlijk niet gezond, zeker niet voor de trainers. Ze stomen hun groep klaar tijdens de voorbereiding en plots vertrekken er nog spelers. Al dat werk gaat verloren en het zijn de trainers die de prijs betalen als daardoor de resultaten uitblijven."

  "Op de transfermarkt zelf zal het niet veel invloed hebben. De clubs zullen iets sneller en intensiever moeten werken. Maar eens de aanpassing gebeurd is, zullen er net zoveel transfers gebeuren."

  Is het realistisch dat dit voorstel erdoor komt? "Ik denk het wel. En als een machtige competitie als de Premier League dit beslist, zullen veel West-Europese landen wel volgen. Spanje en Italië beginnen wat later, maar die zullen dan moeten anticiperen. Ze zullen zich uiteindelijk wel moeten aansluiten bij de rest van Europa."

  "Misschien moet er een beslissing genomen worden op het niveau van de UEFA of de FIFA. Als het enkel de Premier League is die het zichzelf oplegt, dan leggen ze hun eigen clubs beperkingen op. Maar iemand moet de aanzet geven."