• home
 • video
 • pas verschenen

  Wijnants: "Lukaku, Batshuayi en Dessers: de ene Belgische spits is de andere niet"

  Batshuayi, Dessers en Lukaku: de hoogtes en laagtes van een spits in het buitenland.

  Terwijl Romelu Lukaku overladen werd met lof na zijn 2 goals bij zijn thuisdebuut voor Manchester United trok zijn collega-Duivel Michy Batshuayi het boetekleed aan na een belabberde prestatie tegen Burnley. Intussen is ook de competitie in Nederland begonnen en daar liet een andere Belgische spits van zich spreken. Stef Wijnants houdt de 3 Belgen tegen het licht.

  Kunnen we eindelijk stoppen met leuteren over Romelu Lukaku?

  Romelu Lukaku maakte gisteren een perfect debuut bij Manchester United. Hij scoorde twee keer in de 4-0 zege tegen West Ham United. Los van kritiek zal hij wel nooit komen maar waarom eigenlijk?

  Zoals alle camera’s bij Paris Saint-Germain op Neymar gericht stonden, zo volgden misschien wel 20 camera’s alle bewegingen van de Rode Duivel. 85 miljoen euro weet je wel.

  Dat hij de bal al eens van zijn voet laat glippen, dat hij al een keer fout kaatst, dat hij regelmatig een grote kans mist: klopt allemaal. Maar er is slechts één Messi en één Ronaldo. Die kunnen alles. Aan alle andere voetballers of spitsen ter wereld zal er wel een gebrekkig kantje zitten. Ook aan Romelu Lukaku.

  Iedereen heeft een mening over de spits van de Rode Duivels. Veelal negatief. Bij Everton kon hij al eens een snipperdag nemen, bij ManU zal elke actie van elke minuut in elke match onder de loep liggen.

  Lukaku moet als spits ManU prijzen bezorgen, dat is zijn rol en voor velen zijn plicht. Feit is dat Romelu Lukaku al 8 jaar op topniveau speelt, nog altijd maar 24 jaar is en al 87 keer gescoord heeft in de zwaarste competitie ter wereld, de Premier League… Dat deze cijfers nog spectaculair de hoogte zullen ingaan, lijdt geen twijfel.

  Welke Belgische spits heeft ooit beter gedaan..?

  Waar was Michy?

  Landskampioen Chelsea maakte geen te goede beurt in de openingsmatch. Het verloor met negen spelers van Burnley met 2-3. Bij de rust had Thibaut Courtois zich al drie keer moeten omdraaien. Eden Hazard revalideert nog van een enkelbreuk maar werd nu al gemist. Creativiteit nul bij The Blues.

  Michy Batshuayi was de nummer één in de spits in de ploeg van Antonio Conte. Zijn concurrent Alvaro Morata werd nog niet fit bevonden en dus kreeg de Rode Duivel toch een unieke kans om tegen een middelmatige ploeg als Burnley uit te blinken.

  Batshuayi stond erbij, keek ernaar, maar raakte helaas geen leer. Als hij al aan de bal kwam, deed het soms pijn aan de ogen. Batshuayi excuseerde zich na de match in een tweet.

  Hopelijk kan hij nog op genade rekenen van Conte maar als je als spits bij een 0-3 achterstand naar de kant wordt gehaald dan breken er niet meteen gouden tijden aan. Morata moest aan de bak, zat meteen goed in de match, scoorde en leverde een assist af.

  Tot zover de basisplaats van Batshuayi?

  Cyriel Dessers topschutter? Cyriel wie?

  Vrijdag al speelde een andere jonge Belgische spits zich in de kijker. Niet in de Premier League maar bij de start van de Eredivisie in Nederland. Cyriel Dessers scoorde bij zijn debuut voor Utrecht meteen twee keer.

  Dessers is nog maar 22 jaar en kwam vorig seizoen uit in de Nederlandse tweede klasse bij NAC. Daar had hij met 29 goals en 13 assists een groot aandeel in de promotie van de club uit Breda.

  Dessers bleef niet en werd weggehaald door Utrecht, dat vorig seizoen na de grote drie Feyenoord, Ajax en PSV vierde eindigde in de Eredivisie.

  Een grote stap vooruit dus, maar Dessers, die in het verleden voor OHL en Lokeren uitkwam, pikte meteen zijn goals mee.

  Bij Lokeren was toenmalig trainer Peter Maes een grote believer van Dessers. Op z’n 19de kwam hij in het seizoen 2014-2015 al tot 30 matchen maar het jaar erna, onder Bob Peeters en Georges Leekens, speelde hij weinig.

  NAC bracht soelaas en van daaruit bouwt hij nu aan zijn carrière. Dessers heeft de potentie, de intelligentie en het torinstinct om het op het hoogste niveau waar te maken.

  Nu bij FC Utrecht, wie weet wat er nog volgt?