• home
 • video
 • pas verschenen

  Technisch directeur: "Gemengde gevoelens na WK atletiek"

  Max De Vylder is de High Performance Manager van de Vlaamse Atletiekliga.

  Technisch directeur Max De Vylder van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) blikt bij Sporza radio terug op het WK atletiek. "Het begon fantastisch met de titel van Thiam, maar er was dat eerste weekend ook de ontgoocheling van Milanov. Voor een aantal atleten was het net-niet en sommigen brachten niet wat ze hadden kunnen brengen."

  De Vylder schat de prestatie van Thiam in de zevenkamp naar waarde: "Iedereen verwachtte misschien die gouden medaille, maar Nafi heeft het toch maar gedaan. Ze heeft een ongelooflijk parcours afgelegd sinds Rio."

  "Vergeet niet dat Nafi nog altijd erg jong is. we hopen vurig dat ze België in de toekomst nog andere successen bezorgt."

  "Milanov ontgoochelt tweede keer op een rij"

  "Het eerste weekend leverde echter ook ontgoocheling op met Philip Milanov, die niet door de kwalificaties van het discuswerpen raakte. Naar eigen zeggen had hij de limiet vlotjes moeten kunnen halen, maar hij ging toch de boot in. Dat kan gebeuren. Het spijtige is dat het twee keer na elkaar gebeurt: in Rio en nu." In 2015 pakte hij nochtans WK-zilver.

  "We hopen dat hij de draad weer kan oppikken en aansluiting kan vinden bij de rest. Philip heeft potentieel, maar moet zich op bepaalde vlakken nog verbeteren. Presteren op een WK is moeilijker dan op een meeting. Daar werkt hij aan."

  "Net-nietverhaal op middellange en lange afstand"

  "De rest van de week bracht misschien niet helemaal wat we in onze stoutste dromen verwacht hadden. Een jongeling als Arnaud Art die zich plaatst voor de polsstokfinale is mooi. Maar daarin kan hij niet echt brengen wat hij zou kunnen brengen."

  "Op de middellange en lange afstand was er het net-nietverhaal, zowel voor Bashir Abdi die één plaats tekortkomt en Soufiane Bouchikhi, die zich naar eigen zeggen misrekent en zo de finale mist."

  "Voor de toekomst kijken naar beloften en junioren"

  Hoe frustrerend op de slotdag de vierde plaats van de Borlées op de 4x400 meter ook was, het blijft knap. Maar met de Borlées - ook individueel - en Thiam komen de successen alweer van de gevestigde waarden, hoe jong Thiam ook nog is. Had het niet net iets meer mogen zijn voor België?"

  De Vylder beaamt: "Al zijn er ook een aantal gevestigde waarden die misschien niet helemaal gebracht hebben van wat kan. Ik denk dan aan de dames op de 100 meter horden."

  "Als we naar de toekomst kijken, moeten we naar wat jongere atleten kijken. De resultaten op het EK beloften in Bydgoszcz in Polen en het EK junioren in Grosseto in Italië zijn hoopgevend."

  "Bij de beloften pakten Ben Broeders (polsstok, foto onder) en Renée Eykens (800m, foto onder) goud. Die twee atleten hebben zeker potentieel, we hopen dat ze kunnen doorgroeien."

  "Strengere normen maken het moeilijker voor aankomende talenten"

  Van de jonge talenten haalde niemand de relatief kleine Belgische WK-ploeg. "Daar moeten we ons niet echt ongerust om maken, omdat die atleten die ik net noemde, maar ook anderen, op een progressiecurve zitten. We hopen dat die verdergaat."

  "Het is ook een feit dat we met onze selectienormen in sommige disciplines iets strenger zijn dan de internationale. Dat is bedoeld vanuit een bepaalde filosofie: we willen met een ploeg gaan, waarvan we met een vrij grote kans kunnen zeggen dat ze zich kunnen plaatsen voor een volgende ronde."

  "Dat maakt het natuurlijk voor de aankomende talenten misschien net iets moeilijker om die stap onmiddellijk te zetten."

  Vijf zaken die De Vylder bijblijven van dit WK

  Los van de Belgische invalshoek, hoe blikt De Vylder terug op het WK? "Eén: qua prestaties was het gemiddelde niveau net ietsje lager, wat misschien niet verwonderlijk is in een post-olympisch jaar."

  "Twee: we hebben afscheid genomen van een aantal groten in de sport. Ik vraag me af wat dat in de toekomst gaat brengen. Iemand als Usain Bolt zullen we missen. Ik vraag me af wie er zal opstaan om de vaandeldrager van de atletiek te worden wereldwijd. Sommigen kijken daarvoor ook een beetje in de richting van Thiam. Hoewel ze sterke schouders heeft, is dat toch een zwaar gewicht om te dragen."

  "Drie: het stadion was bijna voor elke sessie uitverkocht. De sfeer in het stadion was ongelooflijk. De Britten kunnen een dergelijke organisatie neerzetten."

  "En vier: misschien een detail, maar "Four seasons in one day" zeggen ze dikwijls in Engeland en Londen. We hebben hier zeer mooi weer gehad, maar ook ongelooflijke buien en wind. En dat heeft ook zijn invloed gehad op het kampioenschap."

  "Wat mij tot slot ook nog is bijgebleven, is de zeer goeie sfeer binnen het Belgische team. Dat is belangrijk en heeft een positieve impact gehad op een aantal atleten. Dat moeten we meedragen naar de toekomst."