• home
 • video
 • pas verschenen

  Politie Antwerpen: "Jonge en agressieve generatie fans wil zich manifesteren"

  Twee supportersbussen werden gisteren aangevallen in Mortsel.

  De aanval op twee supportersbussen van Beerschot-Wilrijk gisteren in Mortsel baart de politie wat zorgen. "We zien al een tijdje dat een nieuwe, jonge en agressieve generatie supporters zich manifesteert", zegt de woordvoerder van de politie van Antwerpen.

  Het aantal verhalen over hooliganisme zijn de laatste jaren sterk afgenomen in België. Voetbalhooligans ontmoeten elkaar steeds vaker op afgelegen plekken zoals bossen of parkings, ver weg van camera's en politie. Maar de aanval op twee bussen gisteren door hooligans die de clubkleuren van Antwerp droegen bewijst dat het probleem nog niet volledig verdreven is.

  "Over de inhoud van het voorval kan ik niet veel zeggen omdat het onderzoekt nog loopt", zei Sven Lommaert van de politie van Antwerpen op Radio 1.

  "Wat we zeker weten is dat er een aanval was op twee bussen met supporters op hun traject, buiten de speelstad (Lier) en de thuisstad (Antwerpen)."

  "Wat ons verontrust zijn twee dingen. Ten eerste dat het overal op het traject kan gebeuren en we dus nog meer informatie moeten inwinnen om dit soort incidenten voor te zijn."

  "Ten tweede waren dit gewone supporters, waaronder vrouwen en kinderen. Dus ofwel ging het om een vergissing, ofwel om een slechte timing."

  "Nieuwe generatie supporters wil zich op harde manier manifesteren"

  De politie in Antwerpen vermoedt dat het geweld van gisteren gerelateerd is aan een nieuw fenomeen. "We zien al een tijdje dat een nieuwe, jonge en agressieve generatie supporters zich manifesteert."

  "Dat hebben we voor het eerst gezien na de wedstrijd Antwerp-Eupen." (Antwerp miste toen de promotie, waarna grote rellen uitbraken op de Bosuil, foto.)

  "Die fans hebben niets te maken met de harde kernen van vroeger. We zien een afscheiding tussen supportersgroepen binnen de clubs zelf. De jonge generatie wil zich op een harde manier manifesteren."

  "Of het geweld te maken heeft met het feit dat Antwerp en Beerschot-Wilrijk een niveau hoger spelen? We denken toch eerder aan die nieuwe generatie supporters."  

  Beelden van de vechtpartij op het Gemeenteplein in Mortsel