• home
 • video
 • pas verschenen

  Extra Time begrijpt Weiler niet: "Waarom geen Onyekuru en waarom wissel Kums?"

  0 / 0
  Anderlecht heeft voor het eerst verloren in deze competitie, bij Charleroi. De tafel van Extra Time was hard voor het voetbal van de kampioen en stelde zich vragen bij enkele keuzes van coach René Weiler. "Als je als coach zegt dat je te weinig creëert en je zet dan met Onyekuru de enige speler die dat kan op de bank, dat begrijp ik niet."

  "Waar gaat Onyekuru dan wel spelen?"

  Peter Vandenbempt was een kwartier te laat voor Charleroi-Anderlecht door de file. "Maar ik was eigenlijk nog een halfuur te vroeg." Voor de rust was er van beide kanten weinig te zien, Anderlecht hield dat nog een helft langer vol.

  Onyekuru kreeg verrassend geen basisplaats. "Vorige week speelde hij nochtans een goeie match op Oostende en was hij de uitblinker bij Anderlecht", schetst Marc Degryse.

  Peter Vandenbempt beaamt: "Als je als trainer na Charleroi terecht opmerkt dat je een gigantisch probleem hebt om iets te creëren en je hebt één speler - de enige bijna - die dat vorige week na ook al een middelmatige match goed heeft gedaan. Als je die dan op de bank zet, dan begrijp ik dat niet."

  "Weilers uitleg was dat het nu een andere, fysiekere wedstrijd was. Dan gaat Onyekuru niet te veel wedstrijden spelen, want een van de eigenschappen van de Jupiler Pro League is dat het een zeer fysieke compeitie is. Waar gaat hij dan wel spelen?"

  "Dat is nu eenmaal Weiler"

  Degryse countert: "We zijn niet helemaal verrast door wat Weiler doet, omdat we dat al gewoon zijn van hem. Hij speelde zo op Antwerp en deed dezelfde soort vervangingen."

  "Op verplaatsing is het altijd iets behoudender met niet te veel risico in het spel. Dat is nu eenmaal Weiler."

  Weiler wil buitenshuis met drie verdedigende middenvelders de controle houden. "Met Trebel, Dendoncker en Kums, maar dat werkt niet", werpt Frank Raes op.

  "Je krijgt superstatisch voetbal. Je krijgt dan Hanni die zich de pleuris moet lopen en aan de bal eigenlijk al halfdood zit. Teodorczyk blijft een rommelspits en wat is Chipciu eigenlijk op dit moment?", valt Filip Joos in.

  Vandenbempt: "Vreemde vervanging van Kums"

  Jan Mulder neemt het ietwat op voor de Zwitserse trainer. "Veel spelers zijn uit vorm. Kums was ook niet al te best."

  Joos weet waarom: "Kums staat te hoog. Je moet bewegen voor Kums. Ik zie geen idee in het voetbal van Anderlecht. Je begint het zelfs aan Kums te zien. Spelers lopen zich te weinig vrij. De drie beste passes van Anderlecht dit seizoen waren van Kums."  

  Mulder wuift de ideeloosheid weg. "Er zitten juist veel te veel ideeën in. Over dat spel van Anderlecht wordt veel te veel nagedacht."

  De vroege vervanging van Kums in de tweede helft was vreemd, vond Vandenbempt: "Als je moet achtervolgen en creativiteit nodig hebt tegen een ploeg die uitstekend blok zet, dan haal je toch niet je speler eraf die in principe voorbestemd is om je spelmaker te worden. Je zou hem wat lager kunnen zetten, waardoor hij in principe beter gaat voetballen, zoals in de Supercup."

  "Het is eigen aan de voetbalfilosofie van Weiler. Thuis tegen Oostende zet hij Onyekuru. Hij gaat naar Charleroi, niet naar Real Madrid. Hij denkt "Charleroi, moeilijke ploeg. Dus ik zet Trebel.""

  Mulder: "Vorig jaar hebben we 34 weken over Weiler geluld en toch was hij kampioen"

  Mulder neemt het nog eens op voor Weiler: "Ons gemopper is een déjà vu. Vorig jaar was hij misschien niet onterecht Trainer van het Jaar. Anderlecht is onder hem kampioen geworden."

  "Op zijn manier: alle spelers op de verkeerde plaats, verkeerde wissels. Maar het heeft gewerkt. Zoveel kritiek verdient dat misschien ook niet. Al houd ik ook niet zo van zijn spel."

  "Het verschil met vorig jaar is Teodorczyk. Die laat hem een klein beetje in de steek. De trouw aan zijn spits is bewonderenswaardig. Hij denkt alleen aan winnen, niet aan de manier van voetballen. Vorig jaar hebben we er 34 weken over geluld en uiteindelijk was Weiler toch kampioen."

  "Dendoncker viel gisteren zwaar door de mand, Kums en Hanni kunnen beter voetballen. Dat is misschien niet de fout van die Zwitser."

  Degryse pleit voor een betere positie van Kums: "Zet hem lager. Draai de driehoek om, maar begin te voetballen bij Kums."