• home
 • video
 • pas verschenen

  Bolt: "Muhammad Ali verloor ook zijn laatste gevecht"

  Bolt kan zijn tranen maar net bedwingen bij zijn ereronde.

  Usain Bolt kreeg op de slotdag van het WK atletiek in Londen dan toch een mooi eerbetoon. Na tien jaar de sprintnummers te hebben gedomineerd neemt de 30-jarige Jamaicaan afscheid van de atletiek? "Maar van een comeback is geen sprake."

  "Ik heb mijn tranen maar net kunnen inhouden"

  "Het is heel jammer dat ik afscheid moet nemen", vertelde Bolt op zijn laatste persconferentie, na een ereronde in het London Stadium. "Maar het publiek was opnieuw geweldig. Ze lieten me thuis voelen."

  "Ik heb op de piste afscheid van alles genomen. Ik heb de sport jaren gedomineerd en heb nu vaarwel kunnen zegen tegen de fans. Ik heb mijn tranen maar net kunnen inhouden."

  "Mijn hele leven stond tot nu toe in het teken van de atletiek. Dat is het enige dat ik ken. Het zal deugd doen om nu even vrij te zijn en een beetje te genieten."

  "Wat er op mijn bucket list staat? Eerst feesten en me amuseren. En morgen wat tijd met mijn familie doorbrengen."

  "Eén kampioenschap verandert mijn carrière niet"

  "Ik heb bewezen dat je met hard werd overal kan geraken. Je moet blijven proberen in alles wat je doet. Dat is een mooie boodschap voor de jonge generatie: blijven werken."

  "Hoe ik herinnerd zal worden? Eén kampioenschap gaat niet veranderen wat ik heb bereikt in mijn carrière. Ik verloor mijn laatste wedstrijd op de 100m, maar ook Muhammad Ali verloor zijn laatste gevecht. Ik maak me dus geen zorgen, mijn palmares verandert niet."

  Bolt denkt dan ook niet aan een comeback. "Ik heb al te veel mensen zien terugkeren in de sport die zich belachelijk maakten. Dat zal mij niet overkomen."

  Bolt: "Hopelijk was ik een voorbeeld voor een dopingvrije sport"

  Bolt greep zijn laatste kans met beide handen om te pleiten voor een dopingvrije sport. "Ik vind dat dopingzondaars een levenslange schorsing moeten krijgen voor het bedriegen van de sport."

  "De atletiek heeft vorig jaar de bodem bereikt en is nu eindelijk de rug aan het rechten. We moeten heel strikt zijn en de sport in een goed daglicht stellen."

  "Ik heb bewezen dat je goed kan zijn zonder doping. Hopelijk nemen de jonge atleten er een voorbeeld aan."

  De zege van Manchester United kon Bolt ook opvrolijken: