• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gatlin over boegeroep: "Ik heb mijn straf uitgezeten", Bolt: "Inderdaad, hij heeft geboet"

  Gatlin ging na de wedstrijd op zijn knie zitten voor Bolt.

  Het Britse publiek trakteerde Justin Gatlin zaterdagavond bij zijn wereldtitel op boegeroep en een fluitconcert. De Amerikaan is er het hart van in en krijgt steun van Usain Bolt.

  Gatlin veroverde de wereldtitel met een chrono van 9"92, maar een feestje was de 35-jarige Amerikaan niet gegund. Het publiek lust Gatlin na zijn dopingverleden nog altijd rauw. In plaats van applaus kreeg Gatlin boegeroep en fluitconcerten naar zijn hoofd geslingerd.

  "Heel jammer", zegt Gatlin. "Ik wilde mijn respect tonen door na de race op mijn knie een hommage te brengen aan Usain Bolt. Per slot van rekening was dit een magische avond voor de atletiek. Maar dat is dus niet zo goed gelukt."

  "Nochtans heb ik mijn straf uitgezeten. Ik was vier jaar geschorst, ik heb me ingezet voor de gemeenschap, ik heb met kinderen gesproken... Wat moet ik nog meer doen?"

  Usain Bolt trad Gatlin bij. "Hij heeft geboet en dus heeft hij het recht om hier te zijn. Gatlin heeft hard gewerkt en is een groot atleet. Hij was in de loop der jaren mijn sterkste tegenstander."

  Gatlin: "We zijn altijd rivalen geweest, maar in de catacomben maken we grapjes met elkaar en beleven we een fijne tijd. Hij is me als eerste met mijn titel komen feliciteren en heeft me gezegd dat ik dat boegeroep niet verdien. Hij is een echte inspiratie voor mij."

  Gatlin bij de pers (ruwe beelden):

  Video player inladen ...

  "Tijd om ermee op te houden"

  Over zijn nederlaag had Bolt ook nog iets te zeggen. "Mijn start heeft me de das omgedaan. Normaal wordt mijn start steeds beter in de loop van een toernooi, maar niet op dit WK. Ik was niet super. Ik heb mijn best gedaan, maar mijn lichaam zegt dat het tijd is om ermee op te houden. Mijn benen doen pijn. Gatlin verdient de wereldtitel."

  "Bolt heeft mij geïnspireerd en heeft mij tot de atleet gemaakt die ik nu ben", besloot Gatlin. "Het is een beetje surrealistisch dat ik hem vandaag versla en wereldkampioen word."

  Bolt bij de pers (ruwe beelden):

  Video player inladen ...