• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Pedersen bezorgt Denemarken vierde goud op EK beloften

  Pedersen straalde in zijn trui van Europese kampioen.

  Casper Pedersen heeft voor eigen volk het Europees kampioenschap op de weg voor beloften gewonnen. De Deen toonde zich de sterkste van een kopgroep van vier. Het zilver ging naar de Fransman Benoït Cosnefroy, het brons was voor Marc Hirschi uit Zwitserland. Jasper Philipsen sprintte naar een achtste plaats.

  De wedstrijd werd in de beginfase ontsierd door heel wat valpartijen. Onder meer wereldkampioen tijdrijden bij de beloften Kasper Asgreen moest na een val de wedstrijd verlaten.

  Na 50 kilometer vormde zich een kopgroep met vier renners, onder wie een Belg: Robbe Ghys. Zij kregen even later het gezelschap van drie anderen. Maar op het snelle parcours werden Ghys en co halfweg koers ingehaald.

  Onder meer Senne Leysen en Jasper Philipsen probeerden daarna mee te glippen in ontsnappingen, maar het peloton liet niet begaan. In de finale maakte een viertal gebruik van een moment van desorganisatie in het peloton om toch weg te rijden.

  Benoît Cosnefroy (Frankrijk), Marc Hirschi (Zwitserland), Casper Pedersen (Denemarken) en Petr Rikunov (Rusland) reden een voorsprong van een halve minuut bij elkaar en vochten voor wat ze waard waren.

  Toen ze de hete adem van het peloton voelden, zette Pedersen de sprint in van ver. Met succes. Zijn gouden medaille bij de beloften is al de vierde gouden medaille voor Denemarken op dit EK. 

  "Ik begrijp de andere landen niet"

  De Belgische beloften keren huiswaarts zonder EK-medaille. Dat zorgde voor teleurstelling. Vooral bij de snelle Jasper Philipsen, die in de slotfase naar een groepje van 13 vluchters sprong.

  "Ik had het gevoel dat het een gevaarlijke kopgroep was", deed hij uit de doeken. "Dus besloot ik niet te wachten in het peloton en wilde ik me niet in de luren laten leggen. Helaas, zodra ik aansloot, hield de helft de benen stil. Er zat meer in."

  De achtervolging op de vier vluchters die uiteindelijk wel voorop bleven, liep mank. "Ik begrijp de andere landen niet", aldus Milan Menten. "Bijna niemand wilde zijn verantwoordelijkheid nemen. Nederland had net als wij niemand mee vooraan, maar ze werkten niet."

  "Ook de Noren, nochtans met een snelle man in hun gelederen en de wereldkampioen, hielpen niet echt mee. Dat is jammer, want met één mannetje meer dichten we wel die kloof op de vluchters."