• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Koning Neymar, draaischijf Tielemans en mirakelcoach Ranieri: Ligue 1 belooft spektakel

  AS Monaco kocht enkele veelbelovende talenten aan.

  Vanavond begint kampioen AS Monaco aan een nieuw seizoen van de Ligue 1, een competitie waardig om te volgen. Kunnen de Monegasken het vernieuwde PSG weer kloppen, of zijn er andere gegadigden voor de Franse kampioenenschaal?

  Franse competitie wil zich laten gelden

  De Franse mercato zorgde al een hele maand voor spraakmakende deals. In tegenstelling tot in de Premier League zijn het vooral uitgaande transfers die de pers halen. Maar met het binnenhalen van Neymar lijkt PSG nu toch een krachtig signaal te geven. De Ligue 1 wil zijn voet nu écht naast de andere grote competities zetten.

  Dat was al merkbaar vorig jaar in de Champions League. PSG hield gelijke tred met Arsenal in de groepsfase en versmachtte Barcelona in de heenmatch van de 1/8e finales, maar werd slachtoffer van een ultieme Catalaanse comeback in Camp Nou.

  Een fris AS Monaco legde achtereenvolgens Manchester City en Borussia Dortmund over de knie, waarna het eervol onderuitging tegen verliezend finalist Juventus. Door die prestaties maakt ook de Ligue 1 vorderingen.

  Grote favoriet: Paris Saint-Germain

  Na het vertrek van Ibrahimovic kon Edinson Cavani vorig jaar zijn slag slaan. De Uruguayaanse sluipschutter trof 34 keer raak, maar dat was niet genoeg om PSG de titel te bezorgen. Een blamage voor het Parijse miljoenenteam. Met de transfer van Neymar willen de clubeigenaars orde op zaken stellen. PSG moet en zal een succesvolle prestigeclub worden.

  Coach Unai Emery staat dit jaar met de rug tegen de muur. Met Neymar en Dani Alves kreeg hij van de Qatari 2 Braziliaanse godsgeschenken, maar men verwacht nu boter bij de vis. De titel in eigen land is een must, een succesvolle Champions League-campagne is al enkele jaren het doel. "Ik wil PSG aan trofeeën helpen", liet een ambitieuze Neymar al optekenen.

  Uitdagers: Monaco, Nice, Marseille, Lyon en Lille

  Dé verrassing was vorig jaar AS Monaco, dat de Parijse hegemonie doorbrak. De ervaren Radamel Falcao nam enkele talentvolle youngsters onder zijn vleugels. Een jaar later zijn Bernardo Silva, Benjamin Mendy en Tiemoué Bakayoko voor grof geld verkast naar Engeland. De Monegasken kochten weer jong in (Tielemans, Meité, Mboula) en bouwen op de voorlopige loyaliteit van Falcao, Mbappé en Lemar. Of dat genoeg zal zijn, is af te wachten.

  OGC Nice en Mario Balotelli verrasten vorig jaar vriend en vijand door de herfsttitel binnen te halen. De afhankelijkheid van de wispelturige Italiaan gaf de club de doodsteek in de titelrace, maar Nice schakelde eerder deze week wel Ajax uit in de voorronde van de Champions League. Een teken aan de wand dat de club er staat.

  Marseille wil enkele kwakkeljaren doorspoelen. Met Payet haalden ze in de winter al een topper binnen, en met Germain, Luiz Gustavo, Rami en Thauvin willen ze die tendens voortzetten. Tegen Oostende zagen we geen groots Marseille, maar hun ambities zijn er niet minder om.

  Ook Lyon gaat voor een plaats in de top 3. De hamvraag is of zij het vertrek van sterkhouders Lacazette en Tolisso kunnen opvangen. Na 7 opeenvolgende titels tussen 2001 en 2008 moeten de fans ondertussen al 10 jaar wachten op een volgende triomf.

  Ten slotte is er ook nog Lille. Met coach Marcelo Bielsa haalden ze een man van vele oorlogen binnen. Als de Argentijn het hoofd koel houdt, kan hij de supporters op meer laten hopen dan de teleurstellende 11e plaats van vorig seizoen. Met 55 miljoen euro aan inkomend spelersmateriaal krijgt Bielsa alvast een duwtje in de rug.

  Belgen in de kijker

  Tot de genereuze Qatari Neymar losweekten in Barcelona zorgde AS Monaco voor de duurste transfer in de Ligue 1. Voor 25 miljoen euro haalden ze Youri Tielemans weg bij RSC Anderlecht. In de supercup vorige week liet de 20-jarige Brusselaar al zien dat hij een spilfiguur kan zijn in het nieuwe AS Monaco.

  Nog een Belg om in de gaten te houden is Baptiste Guillaume. Op zijn 22e wil de rijzige centrumspits zijn kans gaan in de Franse hoogste klasse. Vorig jaar droeg hij zijn steentje bij aan de promotie van Straatsburg, wat hem een transfer opleverde naar Angers.

  Ook Thomas Meunier, herstellend van een enkeloperatie, wil dit jaar zijn goede eerste seizoen bij PSG bevestigen. Dani Alves zit op de positie van rechtsachter wel op vinkentouw. Een Meunier op zijn sterkst kan Unai Emery evenwel niet uit de ploeg houden.

  En ook Guillaume Gillet wil op het elan van de voorbije jaren voortgaan. Vorig seizoen eindigde hij 7e met FC Nantes, dat die puike prestatie wil overtreffen door het aanstellen van Claudio Ranieri als hoofdcoach.

  Stef Peeters gaat zijn geluk dit jaar beproeven in Normandië. SM Caen toonde interesse voor zijn gave traptechniek en nam Peeters dan ook graag over van Sint-Truiden. Kan hij zijn listige linker dit jaar laten gelden in de Ligue 1?

  Populaire internationale coaches

  Niet alleen de spelers staan dit jaar in de spotlights. Ook succesvolle coaches vinden alsmaar meer de weg naar de Ligue 1. Zo is er Unai Emery bij PSG. Die haalde 3 opeenvolgende Europa Leagues binnen met Sevilla, maar zat vorig jaar op droog zaad bij PSG. De Spanjaard zal dit jaar ongetwijfeld revanche willen nemen.

  Ook Marcelo Bielsa wil zich bewijzen. De Argentijnse driftkikker vreest niemand en wil die mentaliteit er ook bij Lille graag inpeperen. Dat lukte de Portugees Leonardo Jardim vorig jaar bij AS Monaco. Die wil dit seizoen graag bevestigen, maar de Monegasken verloren tal van beslissende spelers.

  Dé man om naar uit te kijken is misschien wel Claudio Ranieri. De mirakelcoach zorgde in 2015/16 nog voor een kunststukje door met Leicester City de Premier League te winnen. Na zijn ontslag vorig jaar koos hij dit seizoen voor een avontuur bij Nantes. Volgt er nu een Frans voetbalsprookje?