• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dave Peters wikt de ploegen uit 1B: "Houd Beerschot Wilrijk maar in de gaten!"

  Wordt Beerschot Wilrijk voor het 5e jaar op een rij kampioen?

  Vanavond start de competitie in 1e klasse B met de match tussen Beerschot Wilrijk en Union. Hoe liggen de kaarten voor de start van het seizoen? Dave Peters, commentator voor Proximus 11, laat zijn licht schijnen over de 8 clubs die dingen naar het felbegeerde ticketje voor 1e klasse A.

  "Er is een transferopbod aan de gang"

  1e klasse B, ook wel de Proximus League, stond vorig seizoen bol van de spanning en het spektakel. Dit seizoen zou het niveau nog wat meer opgetrokken moeten worden, schat Dave Peters.

  "Er is ten eerste de toename van de financiële inbreng uit het buitenland." Zo kwamen na Lierse en Roeselare ook OH Leuven en Cercle Brugge in buitenlandse handen.

  "Daarnaast heb ik het gevoel dat heel wat clubs geschrokken zijn van het niveau van de reeks, maar ook van de onderlinge waardeverhoudingen."

  "Er is dus - nog meer dan vorig seizoen - een transferopbod aan de gang. De kloof tussen de rechterkolom van 1A en de top van 1B wordt steeds kleiner. Als die kloof er überhaupt nog is."

  "Bij Cercle is alles aanwezig om mee te dingen voor de hoofdvogel"

  "Op papier lijkt de top van de Proximus League nog een stuk breder geworden. Er is Lierse, dat met onder anderen Mégan Laurent en Ivan Yagan slimme transfers deed."

  "Cercle Brugge haalde een karrenvracht jong internationaal talent binnen. Het blijft afwachten of er uit al die spelersweelde een coherent geheel gekneed kan worden. Dat ze onlangs Willem II nog inblikten met 5-2, is een signaal. Maar voorlopig niet meer dan dat."

  "Alles lijkt in ieder geval aanwezig om mee te dingen naar de hoofdvogel. Irvin Cardona werd in het recente verleden zelfs al gekscherend de nieuwe Mbappé genoemd."

  "Ook OHL heeft de "Leicester-fondsen" aangewend om uit te pakken op de markt, al mag er wellicht nog onder meer een afwerker bijkomen."

  "Aanvallend gevarieerde patronen op de mat leggen, leek vorig jaar al een werkpunt. Het is een publiek geheim dat Dennis van Wijk nog de markt op wil om echt voor de knikkers te kunnen spelen."

  "Beerschot Wilrijk spreekt over een rustig seizoen en alles wat erbij komt is meegenomen. Toch verwacht ik ook van de Ratten wel wat vuurwerk. Net als Antwerp zal Beerschot Wilrijk dit jaar op verplaatsing halve thuiswedstrijden spelen."

  "Neem daar de klasse van Messoudi (momenteel wel nog geblesseerd), Losada en andere tovenaars bij en je komt al een heel eind. En bovendien: het gezelschap Dom, Essikal, Van Hyfte en Ekangamene tilt het niveau weer wat hoger. Hou ze maar in de gaten!"

  "Westerlo getipt voor moeilijk seizoen? Niet mee eens!"

  "Ik sprak onlangs met een aantal insiders in de reeks en teams als Tubeke en Westerlo werden regelmatig getipt voor een moeilijk seizoen. Ik ben het daar niet helemaal mee eens."

  "Oké, Tubeke liet met Diallo, Laurent, Fabre,... veel klasse én goals vertrekken, maar ik verwacht nog wat Zuid-Koreaanse transferwoede op Leburton. Als er niets bijkomt, lijkt het inderdaad een lastig seizoen te worden."

  "In de kern van Westerlo loopt nog net genoeg talent en routine rond om er een mooi seizoen van te maken. Coach Pelic zit weliswaar met een krappe kern, maar namen als De Ceulaer, Corstjens, Bertjens, Annys, Rommens en de ervaren doelmannen moeten de jonge gasten op sleeptouw kunnen nemen om uit de problemen te blijven."

  "Als alles meezit: waarom zou Westerlo geen outsider zijn voor een van de twee periodes? En als het Kempische geld de volgende dagen nog zal rollen, is deze prognose al weer achterhaald. Hij blijft ontzettend rond, die bal."

  "Waarom zou Roeselare niet opnieuw voor de prijzen kunnen meedoen?"

  "Het wordt zeer boeiend om te zien hoe Roeselare voor de dag zal komen. Met Kehli vertrok een game changer, maar met Maletic kreeg het er een boomlange spits met goeie voeten bij, die nu echt moet doorbreken."

  "Ook de frivole belhamel Guy Dufour speelt op dit niveau altijd zijn wedstrijden. Bovendien is hij een leep wapen op stilstaande fases. Voor de rest veel oude bekenden op Schiervelde."

  "Roeselare wordt sowieso weer een erg moeilijk te bekampen geheel. Wat CEO Johan Plancke, coach Arnauld Mercier en de hele staf daar vorig seizoen neergezet hebben, verdient respect."

  "Dat het Chinees-Engelse geld daar voor iets tussen zat, vind ik intussen een achterhaald argument gezien de achtergronden van het merendeel van de concurrentie."

  "Ook de Brusselse traditieclub Union Saint-Gilloise verdient een pluim. Ze speelden bij momenten vrank en vrij en hadden met Rajsel, Da Silva en de aanstormende Fixelles leuke voetballers in huis."

  "Dat Rajsel, toch de absolute sterkhouder qua creativiteit en doelgerichtheid, is vertrokken, is een forse aderlating. Het wordt afwachten of Tabekou, Vercauteren en later ook oud-strijder maar klasbak Diallo Union naar een hoger niveau kunnen tillen."

  "Conclusie: ook dit jaar zal er een dark horse meedoen om de prijzen. Waarom niet opnieuw Roeselare? We zullen zien."

  "Beerschot Wilrijk neemt de rol over van Antwerp qua supporters"

  De promotie van Antwerp is voor de aantrekkingskracht van 1B een aderlating. "Maar qua kleurrijke supportersschare verwacht ik dat Beerschot Wilrijk de rol van Antwerp zal overnemen."

  "Het zuiden van de Metropool is trouwens  niet van plan om langer dan twee seizoenen in de Proximus League te spelen. De honger naar thuismatchen tegen Anderlecht, Club Brugge én Antwerp op het hoogste niveau is groot."