• home
 • video
 • pas verschenen

  Wat weet u over de duurste voetballer aller tijden?

  Neymar is met PSG aan zijn vierde club toe.

  De transfer van Neymar naar PSG is rond. Met de overgang van Barcelona naar de Franse hoofstad is 222 miljoen euro gemoeid. Daarmee is de Braziliaanse ster de duurste voetballer aller tijden. Ontdek hier 10 weetjes die u misschien nog niet wist over Neymar.

  1. Speelde in Brazilië enkel voor Santos

  Neymar da Silva Santos Júnior, kortweg Neymar, groeide op in Mogi das Cruzes, in Oost-Brazilië. Hij streek in 2003, op 12-jarige leeftijd, neer in Santos en debuteerde 5 jaar later bij de hoofdmacht. In Brazilië speelde Neymar nooit voor een andere club.

  Voor Santos maakte hij 136 doelpunten in 225 officiële wedstrijden. Hij won 3x het Braziliaanse kampioenschap met Santos en mocht in 2011 de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League, in de lucht steken.

  2. 100e doelpunt op 20e verjaardag

  Neymar maakte op 5 februari 2012 het 100e doelpunt uit zijn carrière en dat op zijn 20e verjaardag. Ondertussen, op zijn 25e, zit de Braziliaanse vedette aan 293 doelpunten (136 voor Santos, 105 voor Barcelona en 52 voor Brazilië). Geen onaardig gemiddelde. Trekt hij die lijn ook door in de Franse competitie bij PSG?

  3. Enige Braziliaanse sporter op de cover van Time

  Neymar is de enige Braziliaanse atleet die ooit op de cover van het beroemde Amerikaanse magazine Time stond. Voor een land met zoveel voetbal- en sportlegendes is dat een opmerkelijk feit.

  4. West Ham United deed als eerste een bod op Neymar

  West Ham United was de allereerste Europese voetbalclub die een officieel bod uitbracht op Neymar. In 2010 was de Premier League-club bereid om iets meer dan 13 miljoen euro op tafel te leggen voor Neymar. Uiteindelijk trok hij in 2013 naar de Spaanse topclub Barcelona voor net geen 60 miljoen euro. Al wordt hier en daar nog altijd getwijfeld aan dat bedrag.

  5. Zoontje Davi Lucca heeft 900.000 volgers op Instagram

  Neymar werd al heel vroeg in zijn leven vader. Op amper 19-jarige leeftijd werd zijn zoontje Davi Lucca geboren. Die heeft ondertussen al zijn eigen Instagram-account. Op dit moment heeft de 5-jarige net geen 900.000 volgers op het sociaal medium. Ter vergelijking: papa Neymar zit aan bijna 80 miljoen volgers. 

  6. Op de cover van Vogue met Gisele Bündchen

  Ter promotie van het wereldkampioenschap voetbal in 2014 in eigen land, sierde Neymar de cover van de Braziliaanse versie van het modeblad Vogue. Hij deed dat uiteraard niet alleen. Voor de gelegenheid kreeg hij het gezelschap van niemand minder dan Gisele Bündchen, topmodel en de vrouw van New England Patriots-quaterback Tom Brady.

  7. Eigen stripfiguur

  In 2013 kreeg Neymar zijn eigen stripfiguur. De Braziliaanse cartoonist Mauricio de Sousa doopte het eerste nummer in de reeks "A Boy with Talent". De strip vertelt het verhaal van Neymar in zijn jonge jaren in Brazilië. "Wel vervelend dat hij altijd maar van haar verandert", voegde tekenaar De Sousa er nog aan toe met een kwinkslag.

  8. Verlekkerd op tatoeages

  Zoals het hoort bij moderne (top)voetballers, staat ook Neymar vol met tatoeages. Op zijn rug staat in het groot het woord "Blessed". "Everything Passes" siert dan weer zijn nek. Hij heeft ook veel bijbelse taferelen en heel wat verwijzingen naar familieleden op zijn lichaam vereeuwigd.

  In 2015 liet Neymar een jongetje met voetbal tatoeëren dat uitkijkt over de favela's in Brazilië. "Zo vergeet ik nooit waar ik vandaan kom." Ook Man City-aanvaller Gabriel Jesus heeft een gelijkaardige tatoeage. 

  9. Doelpunt van het Jaar in 2011

  In 2011, toen hij nog bij Santos speelde, maakte Neymar het Doelpunt van het Jaar volgens de FIFA. Hij kreeg de Puskas Award voor zijn fantastische dribbel tegen Flamengo. Hij klopte dat seizoen onder meer Lionel Messi en Wayne Rooney in de verkiezing.

  10. Dansen op "Ai Se Eu Te Pego"

  Brazilianen en muziek: het is een goede match. Neymar doet er alles aan om Braziliaanse muziek te promoten. Vooral “Musica Sertaneja” draagt zijn voorkeur uit. Zo danste hij met zijn ploegmakkers van Santos in de kleedkamer op de tonen van “Ai Se Eu Te Pego!” van Michel Teló.

  De steekkaart van Neymar

  2009-2013: Santos (136 doelpunten in 22 wedstrijden)
  2013-2017: FC Barcelona (105 doelpunten in 186 wedstrijden)
  2017: PSG

  Prijzen club: 

  3x Campeonato Paulista
  1x Copa Libertadores
  1x Copa do Brasil
  1x Recopa Sudamericana
  2x La Liga
  3x Copa del Rey
  1x Supercopa Espana
  1x Champions League
  1x FIFA World Cup

  Prijzen individueel:

  FIFA Puskas Award: 2011
  Zuid-Amerikaans Voetballer van het Jaar: 2011, 2012
  Copa Libertadores MVP: 2011
  Confederations Cup MVP: 2013

  Brazilië:

  52 doelpunten in 77 wedstrijden
  Confederations Cup: 2013
  Olympisch goud: 2016