• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Sporteconoom Lagae: "Waar de waanzin eindigt, begint PSG blijkbaar"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De transfersaga rond Neymar introduceert een nieuwe economische realiteit in het voetbal. Er circuleren transferbedragen waar we tot voor kort nooit over hadden nagedacht.

  Nieuw evenwicht van vraag en aanbod

  Toen Neymar vorig jaar een nieuw contract tekende bij Barcelona nam de Spaanse club een afkoopclausule van ondertussen 222 miljoen euro op in de overeenkomst.

  Zeker in Spanje is dat een gebruikelijke zaak. Ze dient als statement en afschrikmiddel. Ongetwijfeld geen haar op het hoofd van de Catalaanse bestuurders dacht er toen aan dat een club in de toekomst dat bedrag ook echt zou betalen.

  "Verdubbeling van nu al absurde bedragen"

  "Maar waar de waanzin eindigt, begint PSG blijkbaar", zegt sporteconoom Wim Lagae, verbonden aan de KU Leuven.

  "Als het gerucht klopt, dan is 222 miljoen euro een verdubbeling van de transferbedragen die we nu al absurd vonden. Als econoom moet je dan zeggen dat de wet van vraag en aanbod een nieuw evenwicht heeft bereikt. Er is vandaag een waanzinnige groei van lonen en transfersommen aan de gang die moeilijk te stoppen is."

  Vanwaar die groei? "Het is duidelijk dat de rijke landen in het Midden-Oosten een belangrijk nieuw gegeven zijn in het voetbal. Een ander gegeven is China, waar miljardairs de weg naar het voetbal gevonden hebben."

  "De derde verklaring is de sterke groei van de televisierechten. Maar net als andere sporteconomen denk ik dat de groei van tv-rechten al een tijdje zijn top heeft bereikt en dat we daar boven onze stand leven."

  "Het is de verwachting dat bij de volgende ronde onderhandelingen over tv-rechten in de grote competities voor het eerst lagere bedragen betaald zullen worden."

  "Dat komt omdat jongere generaties voetbalkijkers diverse uitwijkmogelijkheden hebben om geen maand- of dagabonnementen te kopen. Ze kijken bijvoorbeeld via goksites. Er wordt meer dan ooit gekeken, maar minder voor betaald."

  Revanche van Qatari op Barcelona

  Pas sinds april dit jaar hief het financieel controleorgaan van de Europese voetbalbond (UEFA), onder leiding van Yves Leterme, alle beperkingen voor PSG die verband houden met Financial Fair Play op (meer hier). 

  "Als je weet dat PSG drie jaar onder curatele heeft gestaan van de UEFA, dan zal de Qatarese portefeuille extra onder het licht moeten worden gehouden voor deze transfer", zegt Wim Lagae.

  "Neymar zou als ambassadeur van het WK in Qatar een vergoeding van 222 miljoen euro krijgen waarmee hij zijn vrijheid bij Barcelona kan afkopen. Let wel, dat zijn de geruchten. Dat moet gecheckt worden."

  "Er wordt ook gefluisterd dat een stuk van de verklaring ligt in het feit dat Qatar Airways niet meer op de shirts van Barça staat, maar wel een Japans bedrijf. Daar waren de Qatari niet blij mee. Er zou dus een stuk revanche in het verhaal zitten, want uit economisch standpunt is het moeilijk te verklaren."