• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Joos: "Vond Neymar van alle Barça-spelers grootste genot om naar te kijken"

  Na drie seizoenen komt er waarschijnlijk een einde aan "MSN".

  Over het astronomische transferbedrag voor Neymar is al veel gezegd en geschreven. Filip Joos laat zijn licht schijnen op de sportieve betekenis van de opvallende transfer.

  "Puur qua zuiver voetbalplezier boet Barcelona heel veel in"

  Neymar speelde vier seizoenen voor Barcelona. De laatste drie jaar vormde hij er de veel besproken en tot de verbeelding sprekende aanvalslinie met Messi en Suarez: MSN.  

  "Ik vond hem van alle spelers van Barcelona misschien wel het grootste genot om naar te kijken", zegt Joos. "Puur qua zuiver voetbalplezier boet Barcelona heel veel in. Hij was de meest vloeiende, de meest soepele."

  "Zelfs Messi, die belangrijker is om matchen te winnen en de beste voetballer ter wereld is, moest het qua pure speelsheid en schoonheid afleggen tegen Neymar."

  "Hij deed me meer denken aan Ronaldinho, maar dan in beweging. Ronaldinho had twee of drie topjaren bij Barça. Hij kon uit stand vertrekken en was misschien nog iets meer een fluwelen voetballer."

  "Neymar was de 2.0-versie. Als je voetbal en circus verbindt, kom je bij Neymar. Want hij zorgde ook voor resultaten. Hij laat veel achter bij Barça. Daarom is het bedrag zo hoog."

  "Denk dat Neymar uit de schaduw van Messi wou treden"

  Met de 222 miljoen euro die Barcelona wil voor Neymar kan het binnenkort de markt op. Wie kan de leemte vullen die Neymar zal achterlaten?

  "Je kan geen copy-paste vervanger vinden voor een speler als Neymar. Wat ik Coutinho bij Liverpool soms zie doen, komt in de buurt. Op bepaalde momenten, want dat is het verschil met Neymar. Die doet het elke match. Maar ik begrijp dat Barcelona naar Coutinho kijkt."  

  "Er circuleren ook namen van meer powerspelers, spelers die sneller zijn en meer rechttoe rechtaan acteren. Dat is misschien ook wel een interessante optie voor Barça. Je hoeft niet en Messi en Neymar in de ploeg te hebben."

  "Misschien is het vertrek van Neymar ook een kleine bevrijding voor Messi, ook al had Messi daar sowieso niet veel last van. Ze speelden echt wel goed samen. Voor alle duidelijkheid: ze hadden geen ruzie."

  "Ik denk wel dat een van de redenen waarom Neymar vertrekt is dat hij uit de schaduw van Messi wil treden."

  "Het zal in de Champions League moeten gebeuren voor PSG"

  Als de transfer van Neymar wordt afgerond, heeft de Franse competitie meteen een nieuwe superster. Is hij in staat PSG te dragen? 

  "Ik zou bijna zeggen: PSG dragen in Fankrijk is niet moeilijk. Omdat die ploeg veruit het beste team in dat land is. Er moet misschien wat gevochten worden tegen Monaco en het zal wat warm worden in Marseille, maar ze worden natuurlijk kampioen.

  "Niet alleen omdat ze Neymar hebben, maar ook omdat ze Veratti, Cavani of Rabiot hebben. Wij hopen misschien dat Monaco, met Tielemans, lang kan meedoen voor de titel, maar vorig jaar was de titel van Monaco al bijna ongelooflijk. Dat was omdat PSG het liet liggen in het eerste seizoen van het post-Ibrahimovic tijdperk."

  "Het zal in de Champions League moeten gebeuren. Maar daar kan je er uit liggen na een slechte match. Daar zal de druk dus gigantisch zijn op Neymar."

  "Je kan er vanop aan dat het PSG-Barcelona wordt in de achtste- of kwartfinales. Dat voel je aan je water. Wat er dan gebeurt? Vergeet niet dat PSG Barcelona tureluurs speelde in de heenmatch vorig seizoen. Barcelona zette dat nog recht dankzij een fabelachtige Neymar en een heel slechte scheidsrechter. Alles kan in dat soort matchen."