• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bondscoach De Weert: "Hopen op podiumplaats op het EK tijdrijden"

  De Weert: "Kunnen alle kanten uit met de ploeg in de wegrit."

  Vandaag beginnen in Herning in Denemarken de Europese kampioenschappen wielrennen. "We mogen gezonde ambities hebben in de tijdrit", blikt bondscoach Kevin De Weert vooruit. "De wegrit is meer een loterij op het vlakke parcours."

  In de tijdrit bij de eliterenners verdedigen Victor Campenaerts en Belgisch kampioen tegen de tijd Yves Lampaert de eer van ons land. "We mogen gezonde ambities hebben met hen", vertelt bondscoach Kevin De Weert.

  "Met Victor en Yves zijn we vorig jaar respectievelijk 2e en 6e geëindigd en ze hebben dit jaar al laten zien dat ze in goeden doen zijn. Het is ook een parcours voor specialisten."

  "De wegrit is een ander verhaal. Het is een heel vlak parcours, maar wel een beetje open en de wind kan spelen. Het is afwachten wat de weersomstandigheden zullen zijn. Ik hoop morgen (vandaag, red) ook een beter beeld te hebben van het deelnemersveld.

  Titelverdediger Peter Sagan verschijnt in ieder geval niet aan de start. "Dat maakt wel een verschil, maar het is kijken of er ploegen zijn die het naar een sprint kunnen laten gaan. Of is er geen enkel land sterk genoeg om te controleren? Daar zal het van afhangen hoe we zullen rijden."

  "Kunnen alle kanten uit met deze ploeg"

  De Weert kan alvast rekenen op een evenwichtige selectie. "Ik ben heel tevreden. Het was puzzelwerk met de ploegen om te zien wie er vrij was, en met de renners om te kijken wie gemotiveerd was. Met deze ploeg kunnen we alle kanten uit."

  In het geval van een sprint kan zowel Edward Theuns als Jens Debusschere uitgespeeld worden. "Donderdag komen de renners toe. Dan zullen we moeten praten en eerlijk moeten zijn. Afgelopen kampioenschappen is dat gelukt, hopelijk nu weer."

  Op hoeveel medailles mikt de bondscoach? "Vorig jaar hebben we zilver behaald in de tijdrit en we mogen opnieuw hopen op een podiumplaats. De wegrit is meer een loterij op dat vlakke parcours. Maar als ik mijn gemiddelde van 1 medaille per kampioenschap kan behouden, ben ik heel gelukkig", besluit De Weert, die op de Olympische Spelen goud pakte met Van Avermaet en op het WK in Qatar brons met Boonen.

  "Ook bij de beloften snelle mannen"

  Bij de vrouwen springt vooral de naam van veldrijdster Sanne Cant in het oog. "Dat is niet mijn selectie", legt De Weert uit. "Het is vooral Ludwig Willems die zich daarmee bezighoudt. Ik kan moeilijk inschatten hoe hij de koers bij de vrouwen wil aanpakken, maar Sanne zal er wel met een bepaalde reden bij zijn."

  Hoe schat De Weert ten slotte de kansen van de jongeren in? "Bij de beloften hebben ze zeker op de weg snelle mannen bij. Daar zijn zeker kansen. In het tijdrijden is het niveau wereldwijd heel hoog, maar daar mogen ze ook een top 10-plaats ambiëren."