• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Koffiedik kijken wie het Bolt moeilijk kan maken op het WK"

  Wie kan Usain Bolt vervangen als het gezicht van de atletieksport?

  Het startpistool ligt al klaar in Londen om vrijdag het WK atletiek op gang te schieten. Voor Usain Bolt de laatste kans om zijn jarenlange dominantie nog eens te onderstrepen voor zijn afscheid. "En hij lijkt net op tijd in vorm", analyseert atletiek-kenner David Naert.

  "Usain Bolt wordt de te kloppen man op de 100m"

  "Usain Bolt is voor het allerlaatst de ster op een groot atletiekkampioenschap. Hij wordt 31 volgende maand, maar toch houdt hij het voor bekeken. Hij zal aan twee nummers deelnemen op het WK: de 100m en de 4x100m."

  "En ik moet zeggen: hij lijkt net op tijd in vorm. Op de atletiekmeeting in Ostrava in Tsjechië won hij wel, maar het was trekken en sleuren en technisch leek het werkelijk nergens naar. Hij had ook rugproblemen en heeft zich al laten behandelen door een arts in Duitsland."

  "Vorige week in Monaco (foto) zag het er al een pak beter uit. Hij liep voor het eerst dit seizoen onder de tien seconden en ik denk toch dat hij dit seizoen de te kloppen man zal worden op het koningsnummer."

  "Gatlin, Coleman en De Grasse mikken ook op medaille"

  "De verschillen met de concurrentie zijn klein, maar het is koffiedik kijken omdat de toppers weinig wedstrijden hebben gelopen en dus niet veel referentietijden hebben laten optekenen."

  "De Amerikaan Justin Gatlin zal zeker meedoen voor de medailles. Maar er is nog een jongere landgenoot: Christian Coleman (foto). Die liep in de Amerikaanse selectiewedstrijden 9"82, maar dat is ook al even geleden en het is de vraag of hij zal kunnen omgaan met de druk in de finale."

  "Ook Andre De Grasse kan het Bolt moeilijk maken. We hebben dus vier gegadigden voor de medailles op de 100m in Londen."

  "Wayde van Niekerk kan Bolt vervangen"

  "Maar wie Bolt moet vervangen als gezicht van de atletieksport, is een groot probleem. Ze hebben Bolt gekoesterd, maar ook alleen hem. Als je op straat vraagt om drie internationale atletieksterren op te noemen, dan moet iedereen het antwoord schuldig blijven. De Internationale atletiekfederatie heeft te veel ingezet op Bolt."

  "Wie het zal moeten doen? Ik denk aan Wayde van Niekerk, de razendsnelle Zuid-Afrikaan op de 400m in Rio. Hij is ook heel snel op de 200m en zelfs 100m, maar wordt toch de te kloppen man op de 400m."

  "Bij de sprint bij de vrouwen heb je natuurlijk ook wat kleppers. Elaine Thompson, de Jamaicaanse olympische kampioen, die het leven zuur kan worden gemaakt door Dafne Schippers."

  "En dan heb je nog Mo Farah, die het olympisch stadion al eens in vuur en vlam zette. Hij gaat voor de dubbel op de 5 en 10km, nadien is het ook voor hem afgelopen op de piste."

  "Goud voor Thiam, Milanov doet ook mee voor medailles"

  Wat mogen we verwachten van de Belgen? "Nafi Thiam (foto) gaat gewoon voor het goud op het WK. Dat is de olympische kampioene verplicht aan haar status. Na Götzis, waar ze de kaap van de 7.000 meter heeft gerond, is ze meer dan ooit de topfavoriete. Ze kan het goud alleen maar verliezen."

  "En ik wil ook vicewereldkampioen Philip Milanov aanstippen. Twee jaar geleden won hij uit het niets zilver in Peking. Vorig jaar ging het fout op de Olympische Spelen."

  "Maar dit seizoen haalt hij in bijna elke wedstrijd het podium en werpt hij regelmatig 67 meter. Als hij die vorm kan aanhouden en zijn piek goed heeft gepland, dan moet hij altijd meedoen voor de WK-medailles."