• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Verbrugghe: "Teuns kan iets wat weinigen kunnen, ik zie een soort Valverde in hem"

  Dylan Teuns juicht, in de achtergrond komt Peter Sagan te laat.

  Met zeges in de Ronde van Wallonië en Polen lijkt de doorbraak van Dylan Teuns een feit. "Zijn winnaarsmentaliteit was wat afgebot, maar nu is hij die drempel over", zegt Rik Verbrugghe, de mentor van Teuns bij de opleidingsploeg van BMC.

  "3e plaats in Waalse Pijl viel minder op dan deze zeges"

  "Ik heb Dylan gisteren nog gebeld na zijn overwinning", zegt Rik Verbrugghe aan Sporza. "Hij was uiteraard supertevreden. Als je derde wordt in de Waalse Pijl, dan valt dat minder op bij de buitenwereld. Maar als je begint te winnen, dan wel."

  "Een jonge renner heeft het ook nodig om eens te kunnen winnen bij de profs. Het is een drempel die je over moet. Bij de jeugd had Teuns al een winnaarsmentaliteit, maar die was op het hoogste niveau wat afgebot. Maar toen al was duidelijk dat hij op dit soort terrein goed uit de voeten kon."

  "Hij moet het hooggebergte ook aankunnen"

  Teuns kondigde na zijn zege aan dat hij nu ook een gooi wil doen naar de eindzege in Polen. Dan zou hij Tim Wellens opvolgen op de erelijst, een renner met wie Verbrugghe hem graag vergelijkt.

  "Wellens is ook een renner met een goeie punch, die af en toe een rittenkoers kan winnen. Maar op dit moment is de tijdrit van Teuns niet goed genoeg om zich om te scholen tot een ronderenner."

  "Hij is licht en kan goed klimmen. Ik denk dat hij het hooggebergte dus ook moet aankunnen. Maar dat moet hij eerst nog bewijzen tegen de echte toppers én ook enkele dagen na elkaar."

  VIDEO: Teuns wordt 3e in de Waalse Pijl, na Valverde

  Video player inladen ...

  "Hij moet in sommige Vlaamse koersen ook uit de verf kunnen komen"

  De verleiding is groot om Teuns de opvolger van Philippe Gilbert te noemen. "Omdat hij die kleine bergjes goed verteert, moet hij in sommige Vlaamse koersen ook goed uit de verf kunnen komen. Hij kan iets wat maar weinig renners kunnen."

  "Maar ik zie in Teuns meer een type zoals Valverde. Het hangt ervan af hoe hij blijft evolueren, maar als alles goed verloopt, moet hij dat niveau aankunnen."

  De kans dat hij nu plots gaat zweven, acht Verbrugghe erg klein. "Het is een mannetje dat zijn twee voeten op de grond houdt. Hij wordt ook goed omringd, krijgt veel steun van zijn ouders en zijn vriendin."

  En ook bij BMC zelf is Teuns weer een stapje op de ladder gestegen. "Ze hebben geen andere renners die dit kunnen, dus is het logisch dat een Rohan Dennis zich opoffert voor Teuns. Zeker nu die in topvorm is."

  "De jeugdrenners zijn me nog niet vergeten"

  Dylan Teuns is een van de paradepaardjes van de opleidingsploeg van BMC, die door Rik Verbrugghe mee werd opgericht. Ook Stefan Küng, Silvan Dillier, Loïc Vliegen en Nathan Van Hooydonck leerden er de kneepjes van het vak.

  "Ik ben bijna al die renners gaan ophalen en heb ze naar de top gebracht", zegt Verbrugghe niet zonder trots. "Daar plukt de ploeg nu de vruchten van."

  Toch trekt de ploeg de stekker uit zijn opleidingsploeg. "Dat is jammer, maar de toekomst van de profploeg is maar tot 2018 verzekerd en dan heeft het weinig zin om met de jeugd voort te doen."

  Verbrugghe heeft intussen nog altijd een goed contact met al zijn ex-renners. "Ze zijn me nog niet vergeten. Bij de opleidingsploeg van BMC kwamen ze voor het eerst in hun carrière terecht in een gestructureerde ploeg. Het is logisch dat je de persoon van wie je je opleiding krijgt als een vader beschouwt."

  Dylan Teuns wint etappe in jeugdkoers Valle d'Aosta