• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Het IOC moet zich dringend gaan beraden over hoe het verder moet met de Spelen"

  De Olympische Spelen vinden in 2024 plaats in Parijs, in 2028 in LA.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  De Olympische Spelen vinden in 2024 plaats in Parijs, in 2028 in LA.

  Video player inladen ...
  De volgende twee edities van de Olympische Spelen vinden plaats in Parijs (2024) en Los Angeles (2028). Sporza-radiojournalist David Naert plaatst een kanttekening bij de toekenning. "Het IOC heeft eieren voor zijn geld gekozen, maar er is een gebrek aan kandidaten."

  De belangrijkste punten van David Naert:

  • Parijs en Los Angeles zijn allebei heel sterke kandidaturen volgens het IOC
  • LA wilde ook niet wachten tot 2028 maar is nu wel de financiële winnaar in dit verhaal
  • Het IOC moet zich gaan beraden over de toekomst van de Spelen
  • Waarom geen organisatie op een vaste plek?
  • België zal met 100% zekerheid de Spelen van 2032 niet organiseren

  "Het IOC vond beide kandidaturen heel sterk en wilde ze niet kwijt"

  De twee edities van de Olympische Spelen worden tegelijk toegewezen omdat er gewoonweg heel weinig kandidaten zijn om die geldverslindende Spelen te organiseren.

  Voor 2024 bleven twee kandidaten over: Parijs en Los Angeles. Parijs, dat er in het verleden al vaak een keer had naast gegrepen, had gezegd dat het enkel in 2024 wilde organiseren. 2028 interesseerde hen niet.

  Het IOC vond de beide kandidaturen heel sterk en wilde geen van beiden kwijtraken. Dus heeft het ervoor gekozen om de twee edities ineens toe te wijzen. De hete aardappel werd daarna doorgegeven aan Parijs en LA.

  Die moesten onderling maar beslissen wie wanneer zou organiseren. LA communiceerde gisteren dat het in 2028 wil organiseren en dus kan het IOC alles formeel bekrachtigen op de vergadering van volgende maand.

  "LA komt financieel veel sterker uit dit verhaal"

  Eigenlijk had LA ook niet veel zin om te wachten tot 2028, maar het IOC heeft redelijk diep in de buidel getast. Parijs krijgt 1,5 miljard van het IOC om de Spelen te kunnen organiseren. LA krijgt zelfs nog 200 miljoen euro meer.

  Wat meer is: ze zullen die betalingen ook veel vroeger krijgen dan gebruikelijk is. Zo komt er nu al een interestvrije lening van het IOC aan voor LA om nu al de operationele kosten te kunnen dekken. 

  Het IOC zal ook een hele reeks betalingen die de gaststad van de OS moet betalen aan het IOC laten vallen, in het geval van LA dan. Je kunt wel zeggen dat Parijs de winnaar is in de strijd tussen de twee kandidaat-steden, maar financieel lijkt er geen twijfel dat LA veel sterker uit dit verhaal komt.

  "Het IOC heeft eieren voor zijn geld gekozen"

  Het IOC moet zich dringend gaan beraden over hoe het nu verder moet met de Olympische Spelen. Er is heel weinig animo om nog te organiseren, ook bij de Winterspelen hebben we dat gezien.

  Voor die van 2022 waren ook maar twee kandidaten: Kazachstan en Peking. Niet meteen regio's die we associëren met wintersport. Voor 2024 hebben Rome, Boston en Hamburg afgehaakt. De bewoners willen helemaal niet dat er miljarden aan belastinggeld worden uitgegeven aan de geldverslindende Spelen.

  Het is duidelijk dat er almaar minder gegadigden zijn om zo'n project binnen te halen. Dan hoor je wel eens opperen: "Zou het niet goed zijn om om de vier jaar op dezelfde plek te organiseren? Waarom niet in Athene, de bakermat van de Olympische spelen."

  Dat zou een compensatie kunnen zijn voor de toestanden die je nu ziet in Athene en zelfs al in Rio, waar voor miljarden infrastructuur wordt neergepoot die kort na het evenement staat te vervallen. Dat is nefast voor het imago van de Spelen.

  Thomas Bach, de voorzitter van het IOC, en zijn discipelen moeten zich toch dringend gaan beraden over hoe het nu verder moet. Maar goed, op dit moment heeft het IOC eieren voor zijn geld gekozen en zit het goed voor acht jaar met Parijs en LA.

  "Het is koffiedik kijken wat de Spelen van 2032 betreft"

  Als we kijken naar 2032, zien we dat Nederland een ballonetje heeft opgelaten en dat ook het Rurh-gebied in Duitsland interesse zou hebben. 2032 is wel nog bijzonder ver en normaal gezien worden die Spelen pas over acht jaar toegewezen.

  Wie weet wat er tussen nu en dan nog kan gebeuren op economisch en politiek vlak. Het is allemaal wat koffiedik kijken. Het enige wat je met 100% zekerheid kan zeggen, is dat België geen kandidaat zal zijn. We hebben het geld er niet voor en krijgen zelfs amper een voetbalstadion gebouwd. Wat zouden wij dan de OS moeten organiseren?

  David Naert

  Video player inladen ...