• home
 • video
 • pas verschenen

  Valcke na WK: "Er beweegt weinig bij de zwembond. Ik mis een langetermijnvisie"

  Valcke: "Je moet steeds harder zwemmen om de halve finales te halen."

  De 3 Belgen op het WK zwemmen keren met gemengde gevoelens terug uit Boedapest. Trainers Rik Valcke en Ronald Gaastra hopen dat de bond conclusies trekt uit dit WK. "We moeten de jongeren kansen geven. En we moeten blijven investeren."

  Rik Valcke, de hoofdcoach zwemmen, noemt het WK in Boedapest "een van de mooiste ooit". "Het was een prachtig bad en de faciliteiten waren fantastisch. Bovendien was het publiek enthousiast en talrijk."

  "Qua sportieve prestaties valt op dat de top 20 dichter bij elkaar zit. Dat is merkwaardig een jaar na de Olympische Spelen. Je moet harder zwemmen dan vroeger om de halve finales te halen en nóg harder om de finale te bereiken."

  De Belgen, vooral dan de mannen, hadden het moeilijk om zich in dit geweld staande te houden. "Maar het stemt me positief dat we geen contact verliezen met de absolute top. Het ligt gewoon dichter bij elkaar."

  "We kunnen er wel niet omheen dat Timmers en Croenen een iets minder toernooi hadden. Maar er is het perspectief van de iets mindere voorbereiding. Als je naar een WK komt en je bent 10% minder, dan word je daar onmiddellijk op afgerekend."

  "Aan de andere kant is er wel Buys die een fantastisch WK en eigenlijk een fantastisch seizoen heeft gezwommen. Ik ben blij dat we in haar zijn blijven geloven."

  "Ik ben zeker dat ze alle drie op dit WK een prikkel hebben gekregen. Ze zijn heel enthousiast om op het EK er weer 100% voor te gaan."

  "Hoop zwembond met dit interview wakker te schudden"

  Na uitstekende Olympische Spelen voor de Belgische zwemmers moet er nu opnieuw gebouwd worden. "Er is zeker opvolging, maar het is jammer dat de jongeren geen kansen hebben gekregen."

  "De aflossingsploegen hadden achteraf gezien twee keer top 12 kunnen zwemmen, zowel op de 4x100 als 4x200."

  "Ik mis een beetje langetermijnvisie in België. Waar willen we met de huidige zwemmers over 4 jaar staan? Andere landen geven wel kansen aan nieuwe zwemmers. Dat kost geld, maar er zit wel een visie achter."

  "Maar op dit moment beweegt er weinig bij de zwembond. Misschien dat ik ze met dit interview heb kunnen wakkerschudden."

  Gaastra: "Als ze hier niets mee doen, was dit een verloren jaar"

  "De aanhouder wint." Dat is de conclusie na dit WK van Ronald Gaastra, de coach van onder meer Pieter Timmers en Kimberly Buys. "Kimberly heeft bewezen dat je kansen moet blijven geven aan mensen. Uiteindelijk komt ze toch boven water."

  "We waren hier maar met 3 Belgen omdat er niet hard genoeg gezwommen is in de aanloop, maar ook omdat de selectienormen niet op Belgische maat waren."

  "We hebben een goeie voorgeschiedenis met zwemmers die zich via de estafette omhoog gezwommen hebben. Denk maar aan Timmers die in 2011 een eerste keer is meegegaan naar een WK als lid van de aflossingsploeg."

  "Zo motiveer je ook jonge gasten om alles aan de kant te zetten voor het zwemmen. Om bijvoorbeeld tóch te verhuizen naar Antwerpen. Mensen willen daarin investeren, maar ze moeten dan wel het idee hebben dat ze daar kunnen geraken."

  "Of ik dit WK met een goed gevoel afsluit, hangt dan ook af van wat er nu zal gebeuren. Als hier iets mee gedaan wordt, zal ik tevreden zijn. Anders was dit een verloren jaar."

  "Timmers heeft nog altijd goeie kaarten om in top 5 wereld te blijven"

  Pieter Timmers, vorig jaar goed voor zilver op de Olympische Spelen, kon als nieuwbakken vader geen stempel drukken op het WK, maar Gaastra kreeg wel de bevestiging dat het voor de toekomst snor zit. "Als ik zie hoe hij zich op de training nog altijd als een jonge hond gedraagt. Hij heeft nog te veel plezier in het zwemmen om te stoppen. Misschien gaat hij wel door tot Tokio."

  "Dressel was op dit WK van een andere planeet, maar de 47"80 van Rio was hier opnieuw goed geweest voor zilver. Timmers heeft dus nog altijd goeie kaarten om in de top 5 van de wereld te blijven."