• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt over gebuisde refs: "Pijnlijk en onvergeeflijk"

  0 / 0
  Eupen-Zulte Waregem is vanavond de eerste wedstrijd in onze competitie waarin de videoref gebruikt zal worden. Peter Vandenbempt staat in het laatste deel van zijn vooruitblik stil bij de evolutie in het voetbal en komt ook terug op de herexamens van enkele scheidsrechters en de investeringen in ons voetbal.

  Peter Vandenbempt over de gebuisde scheidsrechters

  "De scheidsrechters maken een heel slechte beurt"

  Dat enkele scheidsrechters en assistenten niet geslaagd zijn voor hun testen en dus niet kunnen fluiten of vlaggen tot in september, vind ik pijnlijk en onvergeeflijk. Qua timing is het catastrofaal.

  Het gebeurt in een periode waarin er heel veel kritiek is geweest op de scheidsrechters in Play-off I, helaas moet ik zeggen dat dat vaak terecht was. In een periode waarin clubs eindelijk fors investeren en het semiprofessionalisme hebben ingevoerd, maakt de scheidsrechterij een heel slechte beurt.

  Dat zet de deur open: als er straks fouten worden gemaakt, dan is dat een makkelijke stok om mee te slaan. Als je niet geblesseerd bent, dan begrijp ik niet dat je fysiek niet in orde bent voor een test waarvan je al maanden weet dat hij is aangekondigd.

  Ook al ben je dan maar semiprof of geen prof: als je wil meedraaien in het profvoetbal en wil fluiten op het hoogste niveau, dan is het je taak om fit te zijn op het moment van de test.

  "Refs met vakantie? Dat begrijp ik ook niet"

  Dat twee van onze meest ervaren scheidsrechters met vakantie waren op het moment van de test, dat begrijp ik ook niet.

  Dan kan het best zijn dat ze schoolgaande kinderen hebben en op geen ander moment met vakantie kunnen gaan, maar het gaat om profvoetbal. Als je weet dat er op 22 juli een test is, dan moet je er gewoon zijn.

  Nog eens: ik vind het pijnlijk en onvergeeflijk. Het plaatst de scheidsrechterij in een zeer, zeer slecht daglicht. Er moet toch maar eens een hartig woordje gepraat worden. We kunnen alleen maar hopen dat de invoering van het semiprofessionalisme het niveau op termijn in de hoogte zal brengen.

  Peter Vandenbempt over de videoref

  "Videoref is meer dan welkom"

  Eindelijk hebben we de videoref in onze competitie. Ik weet het: het is nog maar een beperkt experiment. Maar als je kijkt naar welke fases in het buitenland zijn verbeterd, dan kun je dat toch alleen maar toejuichen.

  We mogen er niet alle heil van verwachten. Er zal nog altijd discussie zijn. Maar flagrante fouten, zoals er ook te veel zijn gemaakt in Play-off I, gaan er wel uit.

  En daarvoor lever ik ook graag een beetje van de flow van een wedstrijd in. Het kan misschien wel eens een minuutje duren voor we weten wat er aan de hand is. Dat zagen we ook op de Confederations Cup.

  Maar ik denk dat op het einde een correct verloop van een wedstrijd, zeker als het over flagrante fouten gaat, boven alles staat. De videoref is meer dan welkom.

  "Competitievervalsing in hypothethisch geval?"

  Een trainer van een eersteklasser zei me wel: je kunt in een hypothetisch geval met een soort van competitievervalsing zitten.

  Elke club zal 6 wedstrijden hebben waarin videobeelden worden gebruikt. Je zou pech kunnen hebben en benadeeld worden in een wedstrijd zonder analyse, terwijl jouw concurrent voor Play-off I of een Champions League-plaats het geluk heeft dat de fouten wel in wedstrijd met videoanalyse gebeurd zijn en dus gecorrigeerd kunnen worden.

  Dat kan een paar punten schelen op het einde van het seizoen, maar we zitten nu eenmaal in een overgangsperiode. Dat moeten we erbij nemen en laten we hopen dat dat uiteindelijk geen rol zal spelen. Dat het systeem er is, is natuurlijk een ongelofelijk positieve zaak.

  Peter Vandenbempt over onze competitie

  "Er is nooit meer geïnvesteerd door onze clubs"

  Ik kijk met grote verwachtingen uit naar de start van de competitie. Ik denk dat er nooit meer is geïnvesteerd door onze clubs en dat er nooit meer ambitieuze clubs aan het begin van het seizoen hebben gestaan.

  Heel veel clubs hebben bovenaan hun ambities uitgesproken en dat juich ik toe. Anderlecht uiteraard, maar ook Club Brugge en AA Gent. In Genk hebben ze het nog net niet gezegd, maar je ziet het hen wel denken dat het zou kunnen.

  "Zeer spannende strijd"

  Wat dat betreft is het een evolutie dat er meer geld in ons voetbal omgaat. Het tv-geld is gestegen, er worden spelers verkocht voor 10 of 25 miljoen euro en de financiële middelen zijn groter geworden. Naar de Belgische competitie komen spelers die een meerwaarde zouden kunnen zijn en die al iets bewezen hebben.

  De strijd kondigt zich zeer spannend aan. Ik weet dat straks alle dure woorden moeten worden waargemaakt, maar ik juich toe dat enkele topclubs met uitgesproken ambities aan de start staan en een aantal teams meer hebben geïnvesteerd in de strijd om Play-off I.

  Peter Vandenbempt