• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League over financiële cijfers: "Geen enkele club is geld aan de fiscus verschuldigd"

  Pierre François reageerde op een artikel uit financieel magazine Trends.

  De Pro League, met CEO Pierre François op kop, heeft de situatie rond vermeende financiële moeilijkheden bij de Belgische profclubs uitgelegd. François gaat niet akkoord met een artikel uit financieel magazine Trends en stelt dat "de verliezen bij de clubs enkel gedaald zijn."

  "Het artikel in Trends suggereert dat het Belgsiche voetbal in slechte staat is, maar dat is helemaal niet het geval", nuanceert François. "De cijfers die genoemd worden, kan ik onmogelijk bevestigen. Voor ons is er niets aan de hand, want de cijfers die elke club aan de licentiecommissie heeft overmaakt, zijn in orde."

  "Dit betekent dat geen enkele van onze clubs geld verschuldigd is aan de fiscus. De verliezen zijn alleen maar gedaald en dat is ooit wel eens anders geweest. Bovendien heeft Trends de waarde van de clubs berekend, maar dat is onmogelijk. Die waarde is afhankelijk van de spelerswaarde. Zo was Youri Tielemans daags voor zijn transfer naar Monaco bijvoorbeeld nog steeds nul euro waard in de boekhouding van Anderlecht."

  François had bovendien ook goed nieuws. "Er zijn zeker positieve evoluties te merken. De Belgische voetbalbestuurders denken na over hoe ze de inkomsten uit het voetbal kunnen aanvullen. De kerninkomsten uit ticketing en catering worden steeds vaker aangevuld met extra's. Zo juichen we de uitbreiding van stadions bij KV Mechelen, Antwerp en Zulte Waregem zeker toe."

  "Ook de hervorming van het Belgische profvoetbal heeft zijn vruchten afgeworpen. De profclubs uit 1B bevinden zich zowel sportief als financieel in een veel betere situatie dan in de vroegere tweede klasse. Door de nieuwe competitieformule worden ook de tv-rechten voor die wedstrijden internationaal aangeboden en dat levert eveneens een financiële vooruitgang."

  "Verliezen toedekken met verbeterde jeugdopleiding"

  Als er dan toch nog verliezen zouden zijn, dan is de oplossing voor François vrij simpel. "De kwaliteit van de Belgische jeugdopleidingen is de voorbije jaren sterk toegenomen. Verliezen worden dus gecompenseerd door inkomsten van uitgaande transfers."

  "Doordat we niet over dezelfde tv-gelden beschikken als andere clubs uit grotere competities, zijn we nu eenmaal aangewezen op de doorverkoop van onze talenten. Het Belgische voetbal teert hierop, al is het geen filosofie die we nastreven."