• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ik ben blij dat Antwerp terug is, maar het lijkt me helemaal niet klaar"

  0 / 0
  In zijn vooruitblik op onze competitie staat Peter Vandenbempt vandaag stil bij promovendus Antwerp en de clubs die zullen flirten met een ticket voor Play-off I. "De situatie met Leye is een kolossaal verlies voor Zulte Waregem."

  Peter Vandenbempt over Antwerp

  "Welkom terug, Antwerp"

  Ik zou zeggen: welkom terug, Antwerp. Misschien op de supporters op het Kiel na denk ik dat bijna iedereen de terugkeer van Antwerp op het hoogste niveau toejuicht. Het is een traditieclub met een grote aanhang. Ik ben blij dat ze er weer zijn.

  Maar Antwerp lijkt mij helemaal niet klaar voor de competitiestart, zoveel is duidelijk. Sinds maart weten ze dat ze naar eerste klasse mogen, alleen is er te veel werk verricht moeten worden om het sportieve beleid te bepalen.

  Antwerp staat nog in de steigers, op en naast het veld. Het is ook zonde dat de historische terugkeer na 13 jaar moet gebeuren op een bouwwerf.

  Gheysens en D'Onofrio

  Tegelijk denk ik dat op een termijn van 2 à 3 jaar Antwerp een aanwinst kan zijn voor de hoogste klasse. Dat zeg ik dan op basis van de centen van Paul Gheysens en de knowhow en connecties van Luciano D'Onofrio.

  Alleen moeten de supporters van Antwerp weten dat dat ook bij Standard niet op één nacht is gebeurd. Daar heeft het ook tijd gevergd en heeft Standard ook vele moeilijke jaren gehad voor het project is gaan renderen en is uitgemond in de titel.

  "Waarom moet Bölöni trainer zijn?"

  Wat het sportieve betreft: ik heb gelezen dat coach Bölöni tijd vraagt tot november. Dat lijkt me eerlijk gezegd nogal veel. Ik denk toch dat het voor Antwerp ook belangrijk is om in de moeilijke competitiestart best wat punten te pakken. Anders loop je de hele tijd achter de feiten aan.

  Ik begrijp overigens ook niet waarom Bölöni de trainer moet zijn en waarom dat niet met De Decker kon. Dat vind ik een beetje zonde.

  Het is afwachten, maar er zijn veel mogelijkheden. Los van de figuur D'Onofrio is zijn sportieve knowhow toch altijd een meerwaarde voor het Belgische voetbal. Antwerp zal zeker een attractie zijn in de hoogste klasse.

  Peter Vandenbempt over enkele kandidaten voor Play-off I

  "Leye is een kolossaal verlies voor Zulte Waregem"

  In principe zou je moeten zeggen: Zulte Waregem heeft te veel kwaliteit verloren om in aanmerking te komen voor de top 6. Maar het verleden heeft geleerd dat dat niet noodzakelijk een probleem is voor Dury. Hij slaagt erin om ondanks veel kwaliteitsverlies toch weer een elftal te laten voetballen dat meestrijdt voor de top 6.

  Maar als je kijkt naar wat vertrokken is: Lerager en Meité waren het hart van de ploeg, voeg daar Lepoint in zijn rol aan toe en Dalsgaard die goeie play-offs had gespeeld.

  Maar de belangrijkste man is natuurlijk Leye. Met zijn doelpunten en wedstrijdmentaliteit is hij de voorbije jaren de belangrijkste speler van Zulte Waregem geweest.

  Hij durfde ambities uit te spreken, ook in de kleedkamer. En hij durfde Zulte Waregem op scherp te zetten. Zijn situatie is een kolossaal verlies. Over de omstandigheden kan ik geen uitspraak doen, maar hij is de moeilijkste om te vervangen.

  "Europese belasting"

  Ik vind wel dat Zulte Waregem slim heeft ingekocht of gehuurd. Het is belangrijk dat Coopman is teruggekeerd, misschien ook voor hemzelf. De Mets is een slimme transfer en dat vind ik ook van De Pauw.

  Maar: Zulte Waregem heeft die Europese belasting en dat zijn ze niet gewend.

  Vorig jaar heeft het Play-off I gehaald door de bonus die het heeft opgebouwd in de eerste 4 à 5 maanden van het seizoen. Die hebben ze broodnodig gehad om in PO I te geraken. Wat dat betreft wordt het dus een moeilijk najaar voor Dury en de zijnen.

  "Oostende is op dit moment niet versterkt"

  Voor de top 6 heb je ook KV Oostende. Dimata vervangen wordt niet makkelijk. Dat was iemand die vanuit het niets kwam, groeide en beter werd. Zivkovic, zijn vervanger, is een talent geweest, maar is toch in een dipje terechtgekomen. Hij moet zich herpakken.

  Met Marusic is ook iemand met kracht en gestalte vertrokken. Wat dat betreft zou ik niet durven te zeggen dat KVO op dit moment versterkt is, al heeft het met Lombaerts wel ervaring en leiderschap bijgekregen.

  Er is natuurlijk altijd, ook al verzet Vanderhaeghe zich daar tegen, de dwingende ambitie van zijn voorzitter om op basis van zijn investeringen Play-off I te halen. Yves hoort het echt niet graag, maar dat is toch een beetje een must.

  "Charleroi zag minder spelers vertrekken"

  Ook Charleroi zal weer niet ver uit de buurt zijn. Ze hebben met Marcq een heel belangrijke pion verloren. Maar als ik het vergelijk met de vorige jaren, dan hebben ze minder spelers zien vertrekken en hebben ze minder aan kwaliteit ingeboet.

  Ze halen altijd wel spelers die we niet kennen en die soms ontpoppen. Er is geen reden om te denken dat Mazzu ook weer niet ergens in de buurt van de top 6 zal strijden.

  "In het middenveld van KV Mechelen zit muziek"

  Dat laatste geldt misschien ook wel voor KV Mechelen, dat voor het eerst in een eeuwigheid - op zijn niveau - redelijk veel geld heeft uitgegeven.

  Ik vind wel dat het risicotransfers gedaan heeft: Pedersen is toch vaak geblesseerd geweest en ook Kawaya heeft met blessures te kampen gehad.

  Maar in het middenveld zit muziek, met El Messaoudi, Rits en Schoofs. Ik denk dat Schoofs gebrand is om te bewijzen dat hij het niveau aankan. Hij was bij STVV toch een heerlijke speler.

  Gesteund door het publiek en het vakmanschap van Ferrera zal KVM weer in de buurt zitten. Ik zal maar een cliché gebruiken: de strijd om Play-off I zal spannend zijn met veel ploegen die ambitie hebben.

  Peter Vandenbempt