• home
 • video
 • pas verschenen

  Driekwart Belgische voetbalclubs in rode cijfers: "Heel zorgwekkend"

  Profclubs moeten dringend kijken naar de competitiehervorming.

  Uit een doorlichting van het financieel magazine Trends blijkt dat de Belgische voetbalclubs steeds moeilijker de touwtjes aan elkaar kunnen knopen. "Het Belgische competitiemodel dreigt op de helling te komen", vertelt journalist Patrick Claerhout.

  "Clubs zijn erg afhankelijk geworden van transferinkomsten"

  Precies de helft van de ploegen die komend seizoen in de hoogste klasse aantreden, boekte in het boekjaar 2015-2016 een operationeel verlies. Met de clubs uit 1B erbij zit zelfs driekwart in rode cijfers. Dat blijkt uit een analyse van Trends van de jaarrekeningen en balansen van de 24 Belgische profclubs.

  "De verliezen zijn kleiner dan in het verleden dankzij de tv-contracten. Maar omdat de verliezen zich opstapelen, is het vermogen van de clubs al gehalveerd en dat is heel zorgwekkend", vertelt Claerhout op Radio 1.

  En die verliezen beperken blijkt niet eenvoudig te zijn. Transfers zijn nu een belangrijke inkomstenpost, vanuit de filosofie dat Belgische clubs zich moeten richten op de opleiding en doorverkoop van spelers. Maar die inkomsten zijn heel onzeker: denk maar aan de afgesprongen transfers van Neto en Foket voor AA Gent.

  "De cijfers van Racing Genk zijn bijvoorbeeld een echte jojo en dat hangt puur af van een aantal geslaagde transfers."

  "1B is een financieel kerkhof"

  De Clubs die min of meer regelmatig Play-off I halen zijn financieel gezonder: Anderlecht, Club Brugge, Gent en Genk. Ook de betere middenmoters zoals KV Mechelen en Charleroi hebben een positief vermogen.

  "Maar Standard boekt al drie jaar op rij een operationeel verlies van 12 miljoen euro. Dat kan niet blijven duren. Ook KV Oostende is heel afhankelijk van zijn mecenas Marc Coucke. Als hij de stekker eruit zou trekken, dan is KVO virtueel failliet."

  Vooral voor de kleinere clubs is het pompen of verzuipen. "De profclubs moeten dringend kijken naar de competitiehervorming. 1B is een mislukking, want het is een financieel kerkhof", aldus Claerhout. "Er is niemand in geïnteresseerd, net zoals Play-off II."

  "Niet duidelijk wat buitenlandse investeerders van plan zijn"

  En het grootste probleem van de profclubs zit dan nog aan de uitgavenkant. Veel clubs hebben hun kosten niet onder controle. Het doel is sportieve successen boeken, niet winst maken. Zo swingen de uitgaven tijdens de wintermercato uit de pan.

  "En als de clubs clubs financieel zwak staan, trekken ze een (buitenlandse) investeerder aan", vertelt Claerhout. "Zes van de acht clubs uit 1B zijn al overgenomen en in 1A zijn dat er ook al drie tot vier."

  "Het probleem is dat we niet goed weten wat het project is van die buitenlandse investeerders. De Belgische competitie is uniek, want hier is er geen beperking op het aantal niet-EU-spelers dat je mag opstellen."

  "Maar als de investeerders onze competitie gaan gebruiken om goedkoop middelmatige spelers in de etalage te zetten, dan zal dat het niveau naar beneden halen. En dan dreigt het model van opleiden en doorverkopen op de helling te komen."

  "De overheid kan hier wel ingrijpen door een beperking op te leggen van het aantal niet-EU-spelers dat een club mag opstellen."