• home
 • video
 • pas verschenen

  Appelboom: "Misschien moet Louis Croenen een poosje herbronnen"

  De drie Belgen op het WK zwemmen hebben voorlopig nog geen potten kunnen breken. Analist Sidney Appelboom laat zijn licht schijnen over Louis Croenen, Pieter Timmers en Kimberly Buys.

  "Heel zware klap voor Croenen"

  Louis Croenen heeft de reeksen niet overleefd op zijn favoriete nummer, de 200 meter vlinderslag. "Ik denk dat dat een heel grote teleurstelling is voor hem", zegt Sidney Appelboom. "Vorig jaar zwom hij nog de finale op de Olympisch Spelen. We hadden toch een stap vooruit verwacht van hem."

  "Hij heeft echt tijd gehad om naar dit WK toe te werken, dan verwacht je toch een goeie prestatie. Dit moet een zware klap zijn. Maar hij is nog jong en intelligent. Ik twijfel er niet aan dat hij dit zal kunnen plaatsen."

  "Het is echt jammer dat er geen aflossingsploeg is. Dat zou ideaal zijn om deze ontgoocheling weg te spoelen en kracht uit te putten. Nu heeft hij één keer slecht gezwommen en zit zijn toernooi er in feite al op. Ook al zwemt hij nog de 100 meter vlinderslag."

  "Louis moet nu een tijdje herbronnen. Misschien moet hij wel even afstappen van de 200 meter vlinderslag en enkele maanden op een andere manier trainen. De Spelen van Tokio komen dichterbij. De voorbereiding op 2020 begint over een aantal maanden al."

  "Finale halen wordt moeilijk voor Timmers"

  Pieter Timmers sneuvelde op zijn beurt in de reeksen van de 200 meter vrije slag. "Maar dat is een ander verhaal", vindt Sidney Appelboom. "Pieter heeft een kind gekregen en was ook lange tijd niet zeker of hij nog zou doorgaan. Dat hij minder presteert, lijkt mij wel verklaarbaar."

  "Ik hoop wel op beterschap op de 100 meter vrij, al zou het me niet verbazen dat hij het ook op dat nummer lastig heeft om de finale te halen. Maar laten we het wel hopen. De top 3 wordt wel echt heel moeilijk, want er wordt echt heel snel gezwommen. De finale halen zou al puik zijn. En dan kan hij zijn pijlen richten op Tokio, want daar heeft hij natuurlijk wel iets te verdedigen."

  "Buys is in topvorm"

  Sidney Appelboom verwacht we nog iets van Kimberly Buys op de 50 meter vlinderslag. "Ik denk dat ze daar revanche zal nemen voor de 100 meter. Ze zit echt in een heel goeie vorm, maar het kwam er gewoon niet uit. Helaas is dat bij haar wel vaker het geval op grote toernooien", weet Appelboom.

  "Ik denk dat de top 6 misschien wel haalbaar is voor haar. Dat heeft ze in zich. Ze is echt in topvorm."