• home
 • video
 • pas verschenen

  Adebayor, de man met 2 gezichten: "Ik praat niet meer met mijn familie"

  Bij Istanbul Başakşehir wil Adebayor zich herlanceren.

  Emmanuel Adebayor geeft met Başakşehirspor vanavond Club Brugge partij. Op de Togolees kleeft het etiket van woelwater. Een interessante persoonlijkheid is hij zeker. Bij Başakşehirspor zit hij weer op het rechte spoor, maar zijn verhaal is opmerkelijk. "Ik praat niet meer met mijn familie", verklaarde hij onlangs aan BBC.

  Een voetbalcarrière met ups en downs

  De statistieken van Emmanuel Adebayor verraden het talent van de Togolese centrumspits. Zowel als international als in clubverband scoort hij op een goede dag met de ogen dicht. Maar op een slechte dag is hij tot alles in staat. 

  Adebayor ontbolsterde in de Franse competitie, waar hij bij Metz en Monaco zijn neus aan het venster stak. Daarna volgde een woelige passage bij Arsenal, een lucratieve transfer naar Manchester City, een uitleenbeurt aan Real Madrid, een herlancering van zijn carrière bij Tottenham Hotspur en een flopseizoen bij Crystal Palace. Sinds een half jaar kampeert hij in de Turkse competitie, waar hij de aanvalslinie van Başakşehirspor versterkt.

  Een loopbaan met veel ups en downs. De mooie kant: 97 Premier League-doelpunten en Togolees topschutter aller tijden met 31 goals. De minder mooie kant: familieproblemen en onophoudelijke fratsen op én naast het veld. Niet alleen sportief kruipt de Afrikaan soms door het oog van de naald: in 2010 wordt de Togolese spelersbus beschoten, met 3 doden tot gevolg. In 2014 moet hij even vrezen voor zijn leven als malaria wordt vastgesteld.

  "Ik praat niet meer met mijn familie"

  De opvallende hoogtes en diepe dalen die zijn voetbalcarrière tekenen, kenmerken eveneens zijn familiale situatie. Zijn broers azen gedurig op zijn geld en zetten hem letterlijk het mes op de keel. Zijn moeder heeft hem naar eigen zeggen zelfs behekst. In 2015 zet hij zijn verhaal op Facebook.

  2 jaar na zijn bekentenis praat Adebayor niet meer met zijn familie en daar is hij niet rouwig om. Onlangs deed hij enkele opmerkelijke verhalen uit de doeken in een interview voor BBC. "Toen ik bij Real Madrid zat, moest ik op een dag bij Florentino Perez komen. Die legde me een aangetekende brief voor, afkomstig van de familie Adebayor."

  "In de brief stonden allerlei redenen waarom Real Madrid mijn contract moest verbreken. Ik zeg niet dat dat de reden was dat mijn contract bij de Koninklijke niet verlengd werd, maar het kan er wel in meegespeeld hebben."

  "Mijn familie had me alleen nodig voor mijn geld"

  Op veel familiale steun mocht Adebayor nooit rekenen. "Mijn familie heeft mijn voetbalcarrière altijd in de weg willen staan. Toen ik me blesseerde hoorde ik nooit iemand. Mijn familieleden belden alleen wanneer ze iets nodig hadden."

  "Mijn moeder gaf zelfs interviews waarin ze zei dat ik haar nooit financieel heb gesteund, terwijl ik mijn familie en vrienden tal van auto's en huizen heb gekocht. Vandaag praat ik niet meer met mijn familie, maar ik wens hen al het beste voor hun toekomst", zegt Adebayor.

  Hoe onbezonnen hij er in het verleden tegenaan ging op het veld, hoe eerlijk en openhartig hij in het interview met BBC is. Ook al kreeg hij veel te verduren, hij koestert naar eigen zeggen geen rancuneuze gevoelens. "Ik heb alles achter mij gelaten. Ik ben gelukkig en focus me nu op wat het allerbelangrijkste is. Voor mijn dochter zorgen bijvoorbeeld." 

  De dolle fratsen van Adebayor

  Tal van trainers en ploegmaats kunnen een boek schrijven over de goedlachse, maar soms onnavolgbare Afrikaan. Een greep uit de straffe stoten van de eigenwijze Adebayor:

  • In een verliespartij tegen Chelsea gaat Adebayor zijn boekje te buiten. Bestraft met een rode kaart weigert de Togolees het veld te verlaten, terwijl hij scheidsrechter Howard Webb uitkaffert. In de spelerstunnel komt het nog tot een opstootje met Frank Lampard.
  • Ook de eigen ploegmaats moeten het soms ontgelden, dat mag Nicklas Bendtner aan de lijve ondervinden. Bij een 5-1-verlies tegen Tottenham bezorgt Adebayor zijn Deense spitsbroeder een gehavende neus.
  • Aan het einde van zijn laatste seizoen bij Arsenal grist Adebayor de schoenen van al zijn ploegmaats mee. Die stuurt hij doodleuk op naar zijn thuisland. Ploegmaat Robin Van Persie is woest, hij had zijn schoenen namelijk beloofd aan een vriend.
  • In 2009 voetbalt Adebayor bij Manchester City. Wanneer ex-ploeg Arsenal op bezoek komt, verkoopt hij Van Persie een trap in het gezicht. Ook Fabregas en Song worden hard aangepakt door hun ex-ploegmaat. In dezelfde partij scoort Adebayor en rent hij juichend het hele veld over om de Arsenal-supporters te jennen. De furieuze fans bekogelen hem met alles wat ze kunnen vinden, terwijl de stewards ternauwernood een veldbestorming kunnen voorkomen.
  • In 2016 staat Adebayor dicht bij een transfer naar Lyon. Hij gaat op gesprek bij Bruno Génésio, voorzitter van de Franse club. De transfer ketst af, maar pas later komt uit waarom. "Tijdens ons gesprek vroeg hij om een koffie met een goede scheut whisky in", laat Génésio optekenen. Daarnaast stelde Adebayor enkele exuberante eisen: een villa met zwembad, een helikopterverbinding met de club en een eigen sterrenchef.

  De beruchte viering van Adebayor: