• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings pakt 3 medailles: "Wereldspelen waren een uitdaging"

  Swings pakt drie medailles mee uit Polen.

  Bart Swings heeft een vruchtbare periode achter de rug op de Wereldspelen in Wroclaw. Onze landgenoot veroverde er drie medailles in het skeeleren. "Deze sport maakt me sterker op het ijs", zegt Swings.

  "Op wegparcours getoond wat ik waard ben"

  Bart Swings (26) was de voorbije dagen goed voor twee gouden en één zilveren medaille. "Ik ben heel tevreden. Vier jaar geleden pakte ik ook twee keer goud. Ik ben blij dat ik dat geëvenaard heb. Vooraf zou ik daar ook tevreden mee geweest zijn", vertelt Swings aan Sporza.

  "Eén gouden medaille was het doel. Maar als die plak binnen is, dan ga je voor meer. Het duurde wel eventjes, want het pistekampioenschap verliep niet zoals ik verwacht had. Ik had op iets meer gehoopt."

  "Maar het wegparcours lag me heel goed. Daar heb ik getoond wat ik waard ben."

  "Wereldspelen waren een uitdaging"

  Bart Swings is al een hele tijd een topper in het skeeleren. "Ik behaalde in 2009 mijn eerste wereldtitel bij de senioren. Dat is toch al 8 jaar geleden."

  "De laatste jaren heb ik niet meer deelgenomen aan de WK's, waardoor deze Wereldspelen toch een uitdaging waren. Ik moest het voor het eerst sinds lang nog eens tegen alle wereldtoppers opnemen."

  "Het is toch speciaal om weer op zo'n toptoernooi aanwezig te zijn. Iedereen rijdt voor zijn land en dan is de strijd net iets hoger. Ik ben blij dat ik me weer met iedereen kon meten en dat ik er nog altijd bijhoor."

  "Deze sport maakt me sterker op het ijs"

  Bart Swings zal overigens binnenkort zijn schaatsen weer uit de kast halen. "Op 2 augustus zal ik in Noorwegen weer op het ijs staan. Dan houd ik me volop bezig met het winterseizoen."

  "Het wordt vooral een kennismakingsstage met de Noorse ploeg. Ik ken de atleten wel, maar het is leuk om met hen eens een weekje te trainen."

  "Schaatsen blijft voor mij het belangrijkste onderdeel, zeker met de Winterspelen in het vooruitzicht. Maar skeeleren blijft belangrijker. Deze sport maakt me sterker op het ijs."

  De Belgische medailles in het skeeleren
  goudSandrine Tasskeeleren1.000m sprint
   Bart Swingsskeeleren20 km afvallingskoers
   Bart Swingsskeeleren10km puntenkoers
  zilverBart Swingsskeeleren1.000m sprint
   Sandrine Tasskeeleren10.000m puntenafvalling
   Sandrine Tasskeeleren15 km afvalling
   Sandrine Tasskeeleren20 km afvallingskoers
   Sandrine Tasskeeleren10 km puntenkoers
  bronsSandrine Tasskeeleren300m sprint